Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"'Ολοι ενωμένοι κατά του ξηλώματος των εργασιακών δικαιωμάτων"

Κάλεσμα αντίστασης από τη "Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος":

 

Κάλεσμα αντίστασης στο ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων μέσω των τροπολογιών Βρούτση απηύθυνε η "Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος" επισημαίνοντας πως, καθώς η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει βρει ισχυρό σύμμαχο στην κυβερνητική πολιτική, "οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες και στα ΜΜΕ". Η "Συσπείρωση" επισημαίνει μάλιστα ότι μορφή αντίστασης είναι και η ενημέρωση των πολιτών καθώς "μεγάλη μερίδα ΜΜΕ είτε εξαφάνισε είτε 'ξεπλένει' την είδηση της κατάργησης των φιλεργατικών ρυθμίσεων και το επισφαλές μέλλον που προοιωνίζεται για τους εργαζόμενους".

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της "Συσπείρωσης" επισημαίνεται ότι "η κυβέρνηση χωρίς να κρατάει τα προσχήματα προχωράει τάχιστα σε άνευ όρων ικανοποίηση των 'αιτημάτων' της πιο σκληρής εργοδοσίας. Χωρίς κανένα σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αλλά και τις δικές της εξαγγελίες για αναζήτηση συναινέσεων, σφράγισε με τρεις κατάπτυστες τροπολογίες, σε άσχετο νομοσχέδιο, την εργασιακή μοίρα χιλιάδων εργαζομένων. Λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία και ενώ είχε αποχωρήσει η αντιπολίτευση, έφερε και τελικά ψήφισε ρυθμίσεις που καταργούν στοιχειώδη αναχώματα στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Στο νέο εργασιακό κάτεργο που στήνει η κυβέρνηση, οι εργοδότες δεν χρειάζεται πλέον να αιτιολογούν την απόλυση και οι 'ενοικιαζόμενοι' εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους από αυτόν που 'νοικιάζει' τις υπηρεσίες τους από τους κάθε λογής εργολάβους. Επίσης όρισε fast track διαδικασίες για τις απολύσεις, όπου η 'αναθέτουσα' εταιρεία δεν υποχρεούται καν να συμμετέχει στην τριμερή διαιτησία".

Καταργούν ευρωπαϊκό κεκτημένο

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση της "Συσπείρωσης" επισημαίνει πως "η αιτιολόγηση της απόλυσης ισχύει σε όλες τις χώρες της (παλιάς) Ευρώπης των '12', ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 . Σε Γαλλία, Γερμανία από τη δεκαετία του 1960. Καμία από τις συντηρητικές κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν έχει διανοηθεί να την αλλάξει. Αυτή η στοιχειώδης προστασία των εργαζομένων δεν ήταν εφεύρεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η αναγκαία και πολύ καθυστερημένη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και συγκεκριμένα με το άρθρο 24 του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη που επιβάλλει την αιτιολόγηση της απόλυσης".

Συμμαχία κυβέρνησης - εργοδοτών


Σε αυτό το περιβάλλον, γίνονται πιο έντονα τα προβλήματα στον "πολύπαθο δημοσιογραφικό κλάδο", που, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "περνά άλλο ένα δύσκολο καλοκαίρι. Το κλείσιμο του ενημερωτικού ραδιοφώνου News 247, η αναστολή κυκλοφορίας της καθημερινής έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας 'Έθνος', οι συνεχείς 'εποχικές' απολύσεις συναδέλφων που εργάζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές δεν προμηνύουν τίποτα καλό. Με την εργοδοτική αυθαιρεσία να έχει βρει ισχυρό σύμμαχο στην κυβερνητική πολιτική, οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες και στα ΜΜΕ".

Κάλεσμα

"Όλοι ενωμένοι θα αντισταθούμε στο ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Αποφασιστικά, μαχητικά, αλλά και με τη δουλειά μας. Την ενημέρωση των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλη μερίδα ΜΜΕ είτε εξαφάνισε είτε 'ξεπλένει' την είδηση της κατάργησης των φιλεργατικών ρυθμίσεων και το επισφαλές μέλλον που προοιωνίζεται για τους εργαζόμενους", τονίζεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει: "Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και στη σπουδή τους να χειραγωγήσουν την ενημέρωση".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις