Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υποχρεώσεις της ΕΡΤ στους δημιουργούς εμφανίζονται ως «στήριξη του Πολιτισμού»

Οφειλές τριών ετών * Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζει την υποχρέωση από τον νόμο καταβολής του 1,5% του τζίρου της για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κινηματογράφου

Χρεωστούμενα από τα τελευταία τρία χρόνια σε τραγουδοποιούς, ερμηνευτές, ηθοποιούς, σεναριογράφους, κινηματογραφιστές, αποδεσμεύει η ΕΡΤ και καταβάλλει στους δημιουργούς τα οφειλόμενα «πνευματικά δικαιώματα», τα οποία εμφανίζει ως «στήριξη στους ανθρώπους του Πολιτισμού». Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζει την υποχρέωση από τον νόμο καταβολής του 1,5% του τζίρου της για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κινηματογράφου.

Με απόφαση της διοίκησης, σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΡΤ, στηρίζονται οι Έλληνες καλλιτέχνες, που αδυνατούν να εργαστούν λόγω κορωνοϊού, με 4,3 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών τα οποία παρακρατούσε η ΕΡΤ και την υποχρέωση του 1,5% στον κινηματογράφο, όμως κανένας λόγος δεν γίνεται για νέες παραγωγές, για μυθοπλασία, για στήριξη των ανεξάρτητων παραγωγών και των δημιουργών με νέο πρόγραμμα. Η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να αποδεσμεύσει κονδύλια για παλαιότερα χρέη, τα οποία μάλιστα θα καταβληθούν εάν και εφόσον. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ:

* Για το ελληνικό τραγούδι: στην «ΕΥΕΔ» και την «Αυτοδιαχείριση» θα καταβληθεί συνολικά το ποσό των 1.050.000 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν 450.000 ευρώ για τα έτη 2017-2018. Για το 2019 εγκρίθηκαν 400.000 ευρώ, ενώ 200.000 ευρώ θα καταβληθούν για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Προϋπόθεση είναι οι Οργανισμοί να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να καταθέσουν στην ΕΡΤ σχετική τεκμηρίωση για τα δικαιώματα των τραγουδιών που έχουν ήδη μεταδοθεί από τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

* Επίσης για συγγενικά δικαιώματα στην GEA για τη μετάδοση έργων από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς καταβλήθηκαν 30.000 και τον Ιούλιο θα επισπευθεί η καταβολή αμοιβής για τη χρήση έργων από την τηλεόραση για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

* Πρόκειται σύντομα να αποδεσμευθούν:

* 100.000 ευρώ για τον φορέα συλλογικής διαχείρισης «Διόνυσος» (ηθοποιοί) για το α’ τρίμηνο του 2020,

* 124.500 ευρώ στην «Αθηνά» και τον «Ισοκράτη» για τη στήριξη τους δημιουργούς οπτικοακουστικών έργων και

* 89.000 ευρώ σε δημιουργούς που δεν ανήκουν στους παραπάνω φορείς.

* 714.000 ευρώ για την παραγωγή 12 ταινιών μεγάλου μήκους, στο πλαίσιο χρηματοδότησης του 1,5%

* Ώς το τέλος του 2020 θα χρηματοδοτηθούν 33 ταινίες που είχαν εγκριθεί το προηγούμενο διάστημα με 2,2 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δοξάστε τον!

Για όποιον δεν το έχει καταλάβει, το επόμενο διάστημα θα το φάμε με την αναμονή του χρηματικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τα ΜΜΕ να δοξάζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη, που αποκατέστησε το διεθνές κύρος της χώρας και της οικονομίας, που μας έσωσε από τον λαϊκισμό

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις