Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για το 2018: Eπικίνδυνη η δημοσιογραφία και στην Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει γίνει επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους. Αυτό προκύπτει από την έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για το 2018, η οποία παρουσιάστηκε στο Βερολίνο.

Οι τέσσερεις από τις πέντε χώρες, των οποίων η θέση σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε, βρίσκονται στην Ευρώπη. Έτσι η ελευθερία του Τύπου στην Μάλτα, την Τσεχία, την Σλοβακία, αλλά και την Σερβία βρέθηκε σε χειρότερη θέση τον προηγούμενο χρόνο. Στην Μάλτα και την Σλοβακία δυο δημοσιογράφοι, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια και ο Γιαν Κούτσιακ, πλήρωσαν με τη ζωή τους τις έρευνες που έκαναν.

O επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κρίστιαν Μιρ.

Για τον επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κρίστιαν Μιρ, το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι κρατικές παρεμβάσεις δεν περιορίζονται μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα, όπως είναι η Τουρκία ή η Αίγυπτος. Ο Κρίστιαν Μιρ, μιλώντας στην Deutsche Welle, ανέφερε: «Nομίζω ότι οι εξελίξεις στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη καταδεικνύουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε να κάνουμε με σταθερές δημοκρατίες και ότι η ένταξη τους στην ΕΕ είχε γίνει πολύ εσπευσμένα».

Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν πως η κατάσταση για τον Τύπο είναι ιδιαίτερα άσχημη στην Πολωνία, όπου η συντηρητική κυβέρνηση ένα νόμο που ψήφισε το 2015, φίμωσε τα δημόσια ΜΜΕ. Στην Ουγγαρία έκαναν την εμφάνιση τους λίστες με «ανεπιθύμητους ξένους ανταποκριτές».

Γενικότερα πάντως η Μη Κυβερνητική Οργάνωση εντοπίζει προβλήματα ελευθεροτυπίας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, την Ινδία και τις Φιλιπίννες. Στις χώρες αυτές μάλιστα κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν κάποιους δημοσιογράφους «προδότες» ή ακόμα και «τρομοκράτες».

Οι ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, υποχώρησαν κατά δύο θέσεις στην κατάταξη και βρίσκονται τώρα στη θέση 45. Για τους συντάκτες της έκθεσης ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το γεγονός πως ο Αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποιεί συχνά τη γλώσσα του Ιωσήφ Στάλιν χαρακτηρίζοντας τους δημοσιογράφους «εχθρούς του λαού».

Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα

Η Γερμανία είναι από τις χώρες που η κατάσταση της ελευθεροτυπίας είναι γενικά καλή και βρίσκεται στην 15η θέση. Ωστόσο δημοσιογράφοι δέχθηκαν απειλές και έγιναν προσπάθειες χειραγώγησης όσον αφορά την μετάδοση επεισοδίων στο Αμβούργο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G20. Όσο για την Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ως μια χώρα στην οποία υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, ωστόσο κατάφερε να αναβαθμίσει την θέση της και από την θέση 88 που βρισκόταν πέρυσι, βρέθηκε στη θέση 74.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται σταθερά οι σκανδιναβικές χώρες. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε βάσει 71 ερωτήσεων που απαντήθηκαν από δημοσιογράφους στις εκάστοτε χώρες. Στο 42% των περιπτώσεων η κατάσταση χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Μάλτα, η οποία από την θέση 18 βρέθηκε στη θέση 65 ενώ την μεγαλύτερη πρόοδο έκανε η Γκάνα, η οποία σκαρφάλωσε 21 θέσεις και βρέθηκε στην θέση 122. Στις τελευταίες τρεις θέσεις βρίσκονται όπως και πέρυσι το Τουρκμενιστάν (178), η Ερυθραία (179) και η Βόρεια Κορέα (180).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο