Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο ΕΣΡ η εξαγορά του Alpha από το Star

Μετά το ok από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στο μικροσκόπιο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα μπει η σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ του ομίλου Βαρδινογιάννη και της οικογένειας Κοντομηνά για την εξαγορά του 50% του Alpha μετά το "πράσινο φως" που πήρε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η συνεργασία Star και Alpha, που έχει ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι σε επίπεδο παραγωγής έρχεται έτσι ένα βήμα πιο κοντά.

Τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης εξαγοράς, σε διαδοχικές φάσεις, ποσοστού τουλάχιστον 50% του ομίλου Alpha -τηλεόραση και ραδιόφωνο- από τις Seilla Ent. Ltd και Nevine Holdings Ltd, θυγατρικές της Motor Oil, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδωσε το ΟΚ για την εξαγορά.

Πλέον η συμφωνία θα πρέπει να περάσει τον σκόπελο και δεύτερης ανεξάρτητης αρχής, του ΕΣΡ, το οποίο θα κληθεί να ελέγξει εάν η σύμβαση μεταξύ των δύο υπακούει στη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία. Το ΕΣΡ θα ελέγξει, σύμφωνα με τον νόμο, το νέο μετοχικό σχήμα μέχρι φυσικού προσώπου. Εάν υπάρχουν εξωχώριες εταιρείες ή παρένθετα πρόσωπα. Θα ελέγξει το "πόθεν έσχες" των μετόχων, αλλά και ασυμβίβαστες ιδιότητες, όπως π.χ. εάν τυχόν υπάρχει συμμετοχή τους σε εταιρεία μετρήσεων, σε διαφημιστική εταιρεία ή σε εταιρεία παραγωγής.

Στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ υπάγεται επίσης ο έλεγχος της "συγκέντρωσης" στην αγορά, εάν π.χ. τα διαφημιστικά έσοδα υπερβαίνουν το 25%-35% της αγοράς ή η τηλεθέαση υπερβαίνει το ίδιο ποσοστό.

Το ΕΣΡ θα ελέγξει τέλος εάν η εξαγορά τηρεί τις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών που έλαβαν οι δύο σταθμοί τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως π.χ. εάν πληρούν την υποχρέωση για απασχόληση 400 ατόμων ο καθένας, εάν οι τεχνικές υποδομές είναι αυτές που προβλέπονται για καθέναν από αυτούς κ.λπ.

 

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο