Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κακουργηματικές διώξεις σε πρώην πρυτάνεις του ΑΠΘ

Οι διώξεις ασκήθηκαν διότι μετά τη δικαστική έρευνα για την περίοδο 1999 - 2014 και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε απώλεια εσόδων στον συγκεκριμένο λογαριασμό ύψους 37 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από χρήματα που όφειλαν να καταβάλουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του ιδρύματος από το ελεύθερο επάγγελμα που ασκούσαν παράλληλα.

Ποινικές διώξεις κατά των προεδρείων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) και κατά τριών πρώην πρυτάνεών του, άσκησε χθες ο εισαγγελέας καταπολέμησης της Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης.

Οι διώξεις ασκήθηκαν διότι μετά τη δικαστική έρευνα για την περίοδο 1999 - 2014 και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε απώλεια εσόδων στον συγκεκριμένο λογαριασμό ύψους 37 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από χρήματα που όφειλαν να καταβάλουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του ιδρύματος από το ελεύθερο επάγγελμα που ασκούσαν παράλληλα. Υπόχρεοι είναι περίπου 1.000 καθηγητές του ΑΠΘ, ανάμεσά τους πολλοί καθηγητές της Ιατρικής και της Νομικής Σχολής, ενώ οι πρώην πρυτάνεις Μιχ. Παπαδόπουλος, Αν. Μάνθος και Γ. Μυλόπουλος διώκονται διότι φέρονται να μην φρόντισαν να εισπραχθεί το συγκεκριμένο ποσό. Να σημειωθεί ότι οι καθηγητές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ υποχρεούνται, εφόσον ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, να καταβάλουν το 15% της ακαθάριστης αμοιβής τους στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας.

Αντίστοιχες ποινικές διώξεις ήδη έχουν ασκηθεί για την ίδια περίοδο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο ΑΤΕΙ-Θ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία εντοπισμού των υπόχρεων καθηγητών και του τρόπου είσπραξης των ποσών που οφείλουν να καταβάλουν νομοθετήθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016.

 

Δείτε όλα τα σχόλια