Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας: Σε ύφεση η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας

Παρά τη βελτίωση, ο ΕΟΔΥ τονίζει πως κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που, σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχό της

Η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας είναι σε ύφεση, τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που στηρίζονται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου γίνεται λόγος για σοβαρή έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Όπως διευκρινίζει η υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Οργανισμού, παιδίατρος Θεανώ Γεωργακοπούλου, στη χώρα μας δεν έχουμε κανένα κρούσμα ιλαράς το τελευταίο δίμηνο, ενώ τα 28 κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2019 αφορούν σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες, όπως η γειτονική Αλβανία και η Ουκρανία, που μετρούν περισσότερα από 50.000 κρούσματα.

Επίσης σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές που η επιδημία ήταν σε έξαρση και είχαν καταγραφεί και θάνατοι, από το 2019 στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένας θάνατος εξαιτίας της ιλαράς.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η Ευρώπη βιώνει σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, με την ασθένεια να επανεμφανίζεται σε τέσσερις χώρες, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπου θεωρείτο ώς τώρα πως είχε εξαλειφθεί».

Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι όντως τα έτη 2017 και 2018 επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3.259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενηλίκους (25-44 ετών) από τον γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί για το 2019, όπου καταγράφεται σημαντική βελτίωση. Παρά τη βελτίωση αυτή, ο ΕΟΔΥ τονίζει πως κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που, σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχό της.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών και των επαγγελματιών υγείας, για τη συνέχιση της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αναφέρει.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

#erhetai_pizzaridis

Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση ανέθεσε στον Πισσαρίδη και την ομάδα του το τεχνοκρατικό «ξέπλυμα» των επιδιώξεων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις