Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το υπουργείο Υγείας αναγνώρισε τις ελλείψεις στα φάρμακα

Κοινή σύσκεψη με τον ΕΟΦ, στην οποία αποφασίστηκαν μέτρα για να αντιμετωπιστεί -έστω και τώρα- το πρόβλημα, για το οποίο μιλούν εδώ και μέρες οι φαρμακευτικοί σύλλογοι και ασθενείς

Έστω και καθυστερημένα, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ προχώρησαν στη λήψη έκτακτων  μέτρων για την επίλυση του θέματος των ελλείψεων εκατοντάδων φαρμάκων που καταγγέλλουν εδώ και δύο εβδομάδες φαρμακευτικοί σύλλογοι και ασθενείς.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή στελεχών του ΕΟΦ και του ΠΦΣ, αποφασίστηκε:

* Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί.

* Εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.

* Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο που έχει ανάγκη.

* Δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.

Γ. Δαγρές: Οι ελλείψεις είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών

Στις ελλείψεις των φαρμάκων, καθώς και στην αναδίπλωση του υπουργού, που μιλούσε αρχικά για fake news, αναφέρθηκε μιλώντας στο Κόκκινο το μέλος στο Δ.Σ. του ΠΦΣ και ταμίας στον ΦΣΑ Γιάννης Δαγρές.

Ο Γ. Δαγρές υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις που καταγράφονται σε φάρμακα,  είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών, ενώ απευθυνόμενος προς το υπουργείο και τη διοίκηση του ΕΟΦ τόνισε ότι «αν κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα, δεν θα δώσουμε λύση».

«Αν ο ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας κάνει ότι δεν βλέπει το πρόβλημα, δεν θα υπάρξει λύση» σημείωσε χαρακτηριστικά διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του ΕΟΦ, ότι πρόκειται μόνο για 90 φάρμακα.

«Οι κωδικοί που έχουν παντελή έλλειψη έχουν φτάσει κάποια στιγμή έως τους 350-400 και αυτοί με μερική έλλειψη είναι άλλοι τόσοι" υπογράμμισε, εξηγώντας ότι οι ελλείψεις είναι ένα δυναμικό φαινόμενο κι αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι καινούργιο καθώς διαπιστώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα της κρίσης, όμως οι ελλείψεις που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρας στα φάρμακα είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με το μέλος του ΠΦΣ, ο λόγος που εμφανίζονται οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι γιατί αφενός οι τιμές πολλών φαρμάκων στην Ελλάδα έχουν πέσει τόσο χαμηλά ώστε κανένα εργοστάσιο ή εταιρεία  δεν δέχεται να τα παράγει γιατί είναι χαμηλού κέρδους και αφετέρου λόγω των παράλληλων εξαγωγών νόμιμων ή παράνομων, που διογκώνουν, όπως είπε, το φαινόμενο.

Ο Γ. Δαγρές σχολιάζοντας τα περί fake news που υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας αναφορικά με τις ελλείψεις σημείωσε ότι «είναι τελείως μακριά από την πραγματικότητα.

«Εμείς καταλαβαίνουμε, υπουργός είναι ο άνθρωπος, οι υπηρεσίες του τον κορόιδεψαν, δεν του τα είπαν τα πράγματα. Δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται στο ράφι του φαρμακείου, το καταλαβαίνω» δήλωσε στηλιτεύοντας τον ρόλο του ΕΟΦ και άλλων παραγόντων που σύμφωνα με τον Γ. Δαγρέ δεν κάνουν καθόλου καλά τη δουλειά τους.

«Όταν βγαίνεις και λες σε μία όχώρα που 3-4 φαρμακευτικοί σύλλογοι επίσημα και χιλιάδες συνάδελφοι φαρμακοποιοί ανεπίσημα λένε ότι υπάρχουν οι χειρότερες ελλείψεις των τελευταίων ετών, έχουμε έξαρση ελλείψεων, κι εσύ γυρνάς και τους βγάζεις τρελούς όλους αυτούς, ε, εντάξει, δεν ξεκινάς καλά μία κουβέντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο