Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η "Αυγή" πάντα στην πρώτη γραμμή

Μία σπάνια φωτογραφία: Τα πρώτα γραφεία της «Αυγής», Ομήρου και Πανεπιστημίου. Είναι στα 1962 και στον δρόμο γίνεται μια επεισοδιακή διαδήλωση. Οι συντάκτες της εφημερίδας έχουν βγει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα

45 χρόνια από τις 4 Αυγούστου 1974 και 67 χρόνια από τις 24 Αυγούστου 1952

Σαν αύριο πριν από 45 χρόνια, στις 4 Αυγούστου του 1974, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της "Αυγής" μετά την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Πριν από 67 χρόνια, στις 24 Αυγούστου του 1952, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της "Αυγής". Τότε ιδρύθηκε. Εβδομαδιαία ήταν στην αρχή...

13.533 φύλλα συμπληρώνει αύριο η "Αυγή" στη δεύτερη περίοδο, την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Πάντα στην πρώτη γραμμή της Αριστεράς. Των αγώνων για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερίες, δικαιώματα. Κοντά στις αγωνίες του λαού μας. Στις ελπίδες και στα όνειρα του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού.

Διαφορετικές οι συνθήκες πριν τη δικτατορία. Το ρεπορτάζ είχε κινδύνους. Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να ξεπεράσουν πολύ δύσκολα εμπόδια, να δώσουν μάχες. Διαφορετικές στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, άλλες στη σημερινή εποχή, την εποχή του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η αριστερή ματιά στην ενημέρωση είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Όπως και η υπεράσπιση βασικών δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Μαζί με την υπεράσπιση των αδύναμων και την ανάδειξη των σύγχρονων προβλημάτων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της δημόσιας ζωής...

Αναδημοσιεύουμε σήμερα ορισμένα χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα της "Αυγής" από την προδικτατορική περίοδο και από τους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης που αποτυπώνουν το πολιτικό κλίμα της αντίστοιχης περιόδου και καταγράφουν την εποχή.

Η "Αυγή", ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, συνεχίζει και τώρα το ταξίδι της, πάντα από το ίδιο μετερίζι. Αυτό της μαχόμενης δημοσιογραφίας, με δημοκρατικές αρχές και κανόνες. Με πίστη στη δημοκρατία. Με στήριξη του διαλόγου. Με ανάδειξη των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Με την παρακολούθηση και ενημέρωση όλων των κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

ΥΓ.: "Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις" έγραψε ο Ουμπέρτο Έκο, ο μεγάλος Ιταλός σημειολόγος, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφος.

Η "Αυγή" πάντως τον Αύγουστο δημιούργησε πολιτικό και δημοσιογραφικό γεγονός. Για πρώτη φορά στις 24 Αυγούστου 1952 και για δεύτερη στις 4 Αυγούστου 1974...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

#erhetai_pizzaridis

Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση ανέθεσε στον Πισσαρίδη και την ομάδα του το τεχνοκρατικό «ξέπλυμα» των επιδιώξεων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις