Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανάσα για τα έσοδα τον Ιούλιο

Αναμένεται 8,1% υπέρβαση των εισπράξεων στο εξάμηνο

Ενισχύθηκαν σημαντικά τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά τον Ιούλιο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως εισπράχθηκε στον προηγούμενο ποσό άνω του 1,1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ συνολικά στα ταμεία του κράτους εισέρρευσαν - προ των επιστροφών φόρου πάνω από 5,5 δισ. ευρώ (και συγκεκριμένα 5.566 εκατ. ευρώ ή 205 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον τεθέντα στόχο).

Η εικόνα που εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα συνολικά κατά το επτάμηνο του τρέχοντος έτους, μετά και από τις εισπράξεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του περασμένου Ιουλίου, επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ευελπιστεί βάσιμα για την επίτευξη του στόχου επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ίσου με 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα εντός της τρέχουσας εβδομάδας και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δείχνουν συνολικές εισπράξεις εσόδων ύψους άνω των 31 δισ. ευρώ (και συγκεκριμένα 31.041 εκατ. ευρώ), με υπέρβαση 8,1% έναντι του στόχου των 28.715 εκατ. ευρώ για τα προ μείωσης επιστροφών έσοδα. Όσον αφορά εξάλλου ειδικά τις επιστροφές φόρου, αυτές σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονται στο επτάμηνο στα 2.512 εκατ. ευρώ και είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με τον στόχο των 2.259 εκατ. ευρώ κατά 11,20% οδηγώντας έτσι σε καθαρά έσοδα ύψους 28.529 εκατ. ευρώ με υπέρβαση ανερχόμενη σε ποσοστό ίσο με 7,84% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού για 26.456 εκατ. ευρώ.

Η ευνοϊκή πορεία των εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο το οποίο, αν μη τι άλλο, "απαντά" και στις αιτιάσεις εκ μέρους των θεσμών για το ενδεχόμενο αποκλίσεων έναντι του στόχου, οι οποίες θα μπορούσαν να υπερβούν ακόμα και τη μία μονάδα του ΑΕΠ, λόγω των μέτρων που ανακοινώθηκαν κυρίως από την προηγούμενη, αλλά και από τη σημερινή κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις αυτές μετριάστηκαν στη συνέχεια και πλέον δεν απομένει παρά να φανεί με την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στις 23 Σεπτεμβρίου και την αξιολόγηση των πιο πρόσφατων δεδομένων εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά κυρίως της πορείας των 120 δόσεων, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο