Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οριστικά "στον πάγο" τα πλεονάσματα από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι οι αγορές καλωσορίζουν τη στάση της! - Η κυβέρνηση "πουλάει" επικοινωνιακά τη διατήρηση του αφορολόγητου, το οποίο ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ με δική της αποχή...

Οριστικά στις ελληνικές καλένδες στέλνει η κυβέρνηση το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς -όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ενόψει της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε- “η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να περάσουμε από τη διπλωματία της επαιτείας στη διπλωματία της αξιοπιστίας»!

Οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι “την αλλαγή στάσης την καλωσορίζουν οι αγορές, αλλά και ο διεθνής Τύπος» επιδιώκοντας να δικαιολογήσουν την επιλογή του πρωθυπουργού να κλειδώσει στα συρτάρια του Μαξίμου την κεντρική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.

Άδειο καλάθι

Παράλληλα, με άδειο καλάθι αναμένεται να προσέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Πηγές του Μαξίμου περιορίζονται να σημειώσουν ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην “απόφαση της κυβέρνησης για διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα”

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι με την ολοκλήρωση της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου (7.6) η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ρύθμιση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. (μαζί με τους βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. και της Χ.Α.) απείχαν! Στις 8 Μαΐου ωστόσο σύσσωμη η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα είχε επιλέξει να καταθέσει τροπολογία με θέμα “κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου ορίου»!

Δυστοκία στα κοινωνικά μέτρα

Δυστοκία εμφανίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο στην εξεύρεση μέτρων με κοινωνικό αντίκτυπο από τη στιγμή που, όπως αναγνωρίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, “η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, που θα έχει κόστος 2 δις. ευρώ, εκ των πραγμάτων πάνε για το 2021”.

Στο φόντο των επικείμενων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στελέχη του Μαξίμου -σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο - “επεξεργάζονται μέτρα με κοινωνική διάσταση ώστε ο πρωθυπουργός να στείλει θετικό σήμα προς τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα”.

Ελπίζουν σε... λίγους νεομακεδονομάχους

Τέλος, οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το προγραμματισμένο συλλαλητήριο των νεομακεδονομάχων κατά τη διάρκεια της σαββατιάτικης ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρ’ όλα αυτά εκτιμούν (και ελπίζουν) ότι “η συγκεκριμένη διαδήλωση δεν εμφανίζει καμία δυναμική και δεν θα έχει κόσμο”... Σημειώνεται πως στον απόηχο της θεματικής κυβίστησης κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου διαμηνύουν πως “από τη στιγμή που και η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να διατηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμείς απλά θα πράξουμε το καθήκον μας..."

Αοριστολογίες προς τους κοινωνικούς εταίρους

Σε γενικόλογες αναφορές για ανάπτυξη που “να οδηγήσει τελικά σε μια πραγματικά αυτοδύναμη Ελλάδα” περιορίστηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ). Ο πρωθυπουργός, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφέρθηκε “στο πολύ τολμηρό αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση εντός αυτής της εβδομάδος, αλλά και γι’ αυτά τα οποία προσδοκούμε, που δεν είναι άλλα από επενδύσεις. Επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη για όλους”.

Ο πρωθυπουργός, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, σημείωσε ότι “η Πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο για να αναπτυχθεί”. Στον απόηχο δε των πρόσφατων αιφνιδιαστικών τροπολογιών Βρούτση, που εμπεριείχαν αξιώσεις του ΣΕΒ, κάλεσε σε υποκριτικούς τόνους την επιχειρηματική κοινότητα “να σέβεται τον νόμο, τις υποχρεώσεις της, να φροντίζει τους εργαζόμενους και να φροντίζει, βέβαια, και το κοινό μας περιβάλλον. Είναι αυτή η συμφωνία αλήθειας, για την οποία είχα μιλήσει πολλές φορές όταν ήμουν ακόμα αρχηγός της αντιπολίτευσης και την οποία σας καλώ όλους, όλες και όλους, να την κάνουμε πράξη τώρα”...

ΣΥΡΙΖΑ: “Ανάπτυξη με κανόνες για όλους ή χαριστικές διατάξεις για τους ισχυρούς κυβερνητικούς φίλους;"

“Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων θα μπορούσε να έχει τίτλο ‘Πώς να μιλάτε συνέχεια για την ανάπτυξη δίχως να λέτε τίποτα συγκεκριμένο’” υπογράμμισε σε καυστικό τόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Παρά τη συνεχή επίκληση της ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης, για μια ακόμα φορά, απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο λόγος είναι απλός. Στη λογική της Ν.Δ. το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας μεταφράζεται στην απουσία κανόνων για λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματικούς ομίλους” τονίζει η Κουμουνδούρου. Συμπληρώνει, ότι “αυτήν τη στρατηγική υπηρετούν το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις, η απαξίωση των κανόνων και του ρόλου του κράτους στο όνομα της ‘αποτελεσματικότητας’ και της ‘φιλικότητας προς τις επενδύσεις’.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει επιπλέον πως “αν θέλει η Ν.Δ. να δει σε τι συνίσταται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, μπορεί να ανατρέξει στην ανάλογη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ” εξηγώντας ότι “εκεί η προσέλκυση επενδύσεων συνδεόταν με κριτήρια για την περιβαλλοντική νομοθεσία, την εργασιακή προστασία, τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτό το σχέδιο υπήρξε προϊόν διαβούλευσης στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, που έφεραν σε επαφή παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς των τοπικών κοινωνιών, ενώ τροφοδοτήθηκε από την ορθολογική και αποτελεσματική απορροφησιμότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ”.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου “το δίλημμα είναι απλό: Ανάπτυξη με κανόνες για όλους ή χαριστικές διατάξεις για τους ισχυρούς κυβερνητικούς φίλους;”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κωμωδία

Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον το πόρισμα της Προανακριτικής. Γιατί, αν τελικά η πλειοψηφία Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποφασίσει ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος είναι ύποπτος τελέσεως του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας, θα πρέπει να μας εξηγήσουν σε ποιο ακριβώς αδίκημα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις