Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ.Φάμελλος: Η νύμφη του Θερμαϊκού πληρώνει τη νύφη του Μητσοτάκη

Eurokinissi

«Δημιουργείται, άνευ λόγου, ένας νέος διχασμός καθώς τίθεται το ερώτημα Μετρό ή αρχαία. Δεν μπορεί, οι επιλογή κατασκευής ενός έργου, να γίνεται με πολιτικούς όρους αλλά, πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά και θεσμικά δεδομένα», σημείωσε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Τις εξαγγελίες και τη συνέντευξή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σχολίασε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοτνας για τη Θεσσαλονίκη ότι «η απάντηση της πόλης, της Αττικό Μετρό και των τοπικών φορέων ήταν "και διαφύλαξη των αρχαίων και Μετρό"».

Ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha 98.9 πρόσθεσε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δρομολογήθηκε το έργο και προχωρούσε με πολύ καλούς ρυθμούς. Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές μελέτες, κατασκευάστηκαν οι σταθμοί, τοποθετήθηκαν οι ράγες, και έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές. Ενώ, ήταν προγραμματισμένο, η κεντρική γραμμή να ξεκινούσε τη λειτουργία της το 2020 και η δεύτερη γραμμή προς την Καλαμαριά το 2021, ξαφνικά ανοίγει μία δαιδαλώδης συζήτηση στην πόλη».

«Δημιουργείται, άνευ λόγου, ένας νέος διχασμός καθώς τίθεται το ερώτημα Μετρό ή αρχαία. Δεν μπορεί, οι επιλογή κατασκευής ενός έργου, να γίνεται με πολιτικούς όρους αλλά, πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά και θεσμικά δεδομένα. Η νύμφη του Θερμαϊκού πληρώνει τη νύφη του Μητσοτάκη» σημείωσε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το στρατόπεδο Γκόνου, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι ανατράπηκε ο σχεδιασμός για τη δημιουργία Διαμετακομιστικού κέντρου logistics, ενός έργου που βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και θα μπορούσε να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ανακοινώθηκε ακόμη, με πολύ πρόχειρο τρόπο η δημιουργία ελεύθερης οικονομικής και βιομηχανικής ζώνης.

Για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η απόφαση του Κ.Μητσοτάκη να τροποποιήσει τη σύμβαση με την 'Ελληνικός Χρυσός" είναι πέρα από κάθε ευρωπαϊκή λογική. Δεν είναι δυνατόν μία σύμβαση που το 2004 είχε εγκριθεί από τη Βουλή, 15 χρόνια μετά, να τροποποιείται προς το συμφέρον της  εταιρείας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπραττε σωστά όταν, με βάση τη σύμβαση, έθετε ζήτημα κανόνων περιβάλλοντος και ανταγωνισμού στην εταιρεία. Δυστυχώς η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα πίσω».

Σε σχέση με το Ελληνικό ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, «παραδέχτηκε ότι δεν είχε πλήρη εικόνα για το έργο και αναγνώρισε την θεσμική του πολυπλοκότητα. Ενώ κατά την προεκλογική περίοδο δήλωνε ότι, σε μία εβδομάδα, θα μπούνε μπουλντόζες στο Ελληνικό, τώρα παραδέχεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο και αναγνωρίζει τις θεσμικές δυσκολίες που δημιούργησε η σύμβαση Σαμαρά-Βενιζέλου.

» Η στάση της ΝΔ απέναντι στο Ελληνικό συνιστά άλλη μία πολιτική προεκλογική απάτη, ακριβώς όπως η στάση της απέναντι στα πλεονάσματα και το Μακεδονικό που τώρα ξεφουσκώνει».

Για τα μέτρα ελάφρυνσης τόνισε ότι «θα περιμένουμε τον προϋπολογισμό του 2020 ώστε, να διαπιστώσουμε ποια από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης θα υλοποιηθούν τελικά. Ήδη, από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, διαπιστώνουμε ότι, από τη μία ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και από τη άλλη οι εξαγγελίες της είναι χαμηλότερες από τον πήχη που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ ενώ προεκλογικά έταζε μείωση του ασφαλιστικού κόστους για το 2020, από το 20 στο 15%, τώρα μιλάει για μείωση 1% ανά έτος και αυτό από τον Ιούλιο του 2020.

» Μεταθέτει  επιπρόσθετα, για τα επόμενα τρία χρόνια, την έκπτωση στην καταβολή φόρου για τους επαγγελματίες και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι αξιόπιστη. Το μάρμαρο, δυστυχώς, της αποκάλυψης της πολιτικής αυτής εξαπάτησης, το πληρώνει η μεσαία τάξη.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «όλοι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες πελάτες της, θα δουν σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς τους. Αντίθετα, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%, ο δανεισμός της επιχείρησης μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ και ξεκίνησε να υλοποιείται το στρατηγικό, μακροπρόθεσμο πλάνο για τη ΔΕΗ».

«Με αύξηση στις επενδύσεις ΑΠΕ, παροχή νέων υπηρεσιών, πλάνο ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Αυτό είναι και το πραγματικό ζήτημα της ΔΕΗ, ώστε να ανταποκριθεί στα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Το 2030, η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ» τόνισε ο ίδιος και επεσήμανε ότι «το σημερινό, υπαρκτό πρόβλημα ρευστότητας είναι στα 300 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί από ποσά που έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ από την τιτλοποίηση οφειλών και τους διακανονισμούς τελικών πελατών».

Παράλληλα υπογράμμισε όιτι «με τις αυξήσεις των τιμολογίων, ο κ. Χατζηδάκης θα "διώξει" πελάτες από τη ΔΕΗ και θα τους στρέψει στους ανταγωνιστές της, χωρίς η εταιρεία να λάβει ούτε ένα ευρώ. Αυτή είναι η δωρεάν ιδιωτικοποίηση στην οποία αναφέρεται ο κύριος Χατζηδάκης;

Τέλος, όσον αφορά τους «γρήγορους ρυθμούς» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ίδιος τόνισε ότι «στο μόνο που προχώρησε γρήγορα η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ήταν η κομματικοποίηση του κράτους. Το πρώτο της μέλημα ήταν να φτιάξει νόμο, ώστε να μπορεί να παραβαίνει το νόμο. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να διορίσει στο Μέγαρο Μαξίμου 400 μετακλητούς υπάλληλους χωρίς πτυχίο, με αμοιβές διευθυντή και να διορίσει Διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ναι, αλλά ο Τσίπρας έφερε Μνημόνια

Μπορεί τα κανάλια να δοξάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά στον πραγματικό κόσμο η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη. Υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, το κλίμα κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι, η πολυδιαφημισμένη ρευστότητα πέφτει με το σταγονόμετρο.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις