Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ.Στρατής: Ιδεοληπτικές εμμονές και εξυπηρέτηση συμφερόντων μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω στο Μετρό Θεσσαλονίκης

«Τίθενται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση αλλά και την οικονομική επιβάρυνση του έργου, εξαιτίας της απόφασης να ξηλωθεί ό,τι έχει γίνει και το έργο να ξεκινήσει από την αρχή με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα», σημειώνει μεταξύ άλλων πρώην υφυπουργός Πολιτισμού

Για «αδιανόητη απόφαση», κάνει λόγο ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκηςτονίζοτνς ότι «ρεβανσισμός, ιδεοληπτικές εμμονές και εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω».

«Μετά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναχτυπά με ένα ακόμα ατόπημα για την πολιτιστική κληρονομιά, ανακοινώνοντας από το βήμα της ΔΕΘ την αδιανόητη απόφαση για την απόσπαση των σημαντικών αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω», σημειώνει ο Κ.Στρατής.

«- Τίθενται ζητήματα για τον σεβασμό και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιστορίας και της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο και μάλιστα από εκείνους που πρωτοστάτησαν στον εργαλειακό, γκροτέσκο και υποκριτικό, όπως αποδείχτηκε, πατριωτισμό σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών δήθεν στο όνομα της Μακεδονίας».

- Τίθενται ζητήματα για την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας που προσφέρει το πολιτιστικό απόθεμα για την τουριστική και εν γένει την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, με τη διαμόρφωση ενός εμβληματικού τοπόσημου στο κέντρο της, που ακυρώνεται από αυτούς που αυτό-αποθεώνονται ότι δήθεν θα φέρουν την ανάπτυξη.

- Τίθενται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση αλλά και την οικονομική επιβάρυνση του έργου, εξαιτίας της απόφασης να ξηλωθεί ό,τι έχει γίνει και το έργο να ξεκινήσει από την αρχή με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα.

- Τίθενται ζητήματα θεσμικά, καθώς προεξοφλείται ή ακόμα χειρότερα επιχειρείται να επιβληθεί η αλλαγή στάσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και των επιστημόνων - μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έχουν ήδη αποφασίσει υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στη θέση τους.

- Τίθενται ζητήματα διχασμού της πόλης της Θεσσαλονίκης πάνω στο ψεύτικο και ξεπερασμένο δίλημμα «ή αρχαία ή μετρό», που κάποιοι το επαναφέρουν».

Επιπλέον ο ίδιος σημειώνει ότι «οι καινοτόμες τεχνικές λύσεις για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στη θέση τους έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν αγκαλιάσει τη λύση «και αρχαία και Μετρό». Το συνολικό έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και η έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης τοποθετείται στα τέλη του 2020 (και όχι το 2022, όπως ισχυρίστηκε ψευδώς ο Κ. Μητσοτάκης)».

«Και όμως, ο ρεβανσισμός, οι ιδεοληπτικές εμμονές και η εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, επιχειρούν να οδηγήσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε οπισθοδρόμηση, το έργο σε μεγάλες καθυστερήσεις και τους κατοίκους της πόλης σε πολύχρονη ταλαιπωρία.

» Συμπαραστεκόμαστε, λοιπόν, στους πολίτες της Θεσσαλονίκης που ήδη κινητοποιούνται για την αποτροπή υλοποίησης αυτής της αποτρόπαιας -από κάθε πλευρά- απόφασης», σχολιάζει ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κωμωδία

Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον το πόρισμα της Προανακριτικής. Γιατί, αν τελικά η πλειοψηφία Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποφασίσει ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος είναι ύποπτος τελέσεως του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας, θα πρέπει να μας εξηγήσουν σε ποιο ακριβώς αδίκημα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις