Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βραβεία στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημα Fridays for Future

Από τη Διεθνή Αμνηστία - "Αυτό το βραβείο είναι για τα εκατομμύρια νέων ανθρώπων που αγωνίζονται για το μέλλον τους" τόνισε η ακτιβίστρια

Η ακτιβίστρια της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ και το μαθητικό κίνημα Fridays for Future [Παρασκευές για το Μέλλον] τιμήθηκαν με το Βραβείο Πρεσβευτών Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2019, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στην Ουάσιγκτον, ενώ εκδηλώσεις διεξήχθησαν σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο, τιμώντας τους ακτιβιστές/ριες του Fridays for Future που εκπροσωπούν το κίνημα.

Κατά την απονομή του βραβείου, η Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε πως «αυτό το βραβείο είναι για όλα εκείνα τα εκατομμύρια των ανθρώπων, νέων ανθρώπων, σε ολόκληρο τον κόσμο, που όλοι και όλες μαζί συγκροτούμε το κίνημα που ονομάζεται Fridays for Future [Παρασκευές για το Μέλλον]. Όλοι/ες αυτοί/ες οι θαρραλέοι/ες νέοι/ες, που αγωνίζονται για το μέλλον τους. Ένα μέλλον που θα έπρεπε να θεωρούν δεδομένο. Αλλά όπως φαίνεται τώρα, δεν μπορούν. Εμείς, που όλοι/ες μαζί είμαστε το κίνημα Fridays for Future, αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας. Αλλά, όχι μόνο αυτό, αγωνιζόμαστε επίσης για τα μελλοντικά παιδιά και εγγόνια μας, για τις μελλοντικές γενιές, για κάθε ένα ζωντανό ον στη γη, της οποίας τη βιόσφαιρα μοιραζόμαστε, της οποίας τη βιόσφαιρα κλέβουμε, της οποίας τη βιόσφαιρα καταστρέφουμε. Αγωνιζόμαστε για όλους και όλες. Ο ακτιβισμός λειτουργεί. Άρα, αυτό που σας λέω να κάνετε τώρα, είναι να δράσετε. Γιατί κανείς και καμία δεν είναι τόσο μικρός/ή ώστε να μην κάνει τη διαφορά. Σας παροτρύνω όλους/ες να συμμετάσχετε στις παγκόσμιες κλιματικές απεργίες στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου».

Το Βραβείο Πρεσβευτή/Πρέσβειρας Συνείδησης είναι η κορυφαία τιμητική διάκριση της Διεθνούς Αμνηστίας, τιμώντας ανθρώπους που έχουν επιδείξει μοναδικά ηγετικά προσόντα και θάρρος να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα - ανθρώπους που έχουν ενεργήσει με βάση τη συνείδησή τους και έχουν χρησιμοποιήσει τα ταλέντα τους για να εμπνεύσουν άλλους και άλλες.

Η Διεθνής Αμνηστία επέλεξε να δώσει το βραβείο του 2019 στην Γκρέτα λόγω των προσπαθειών της να ευαισθητοποιήσει για την κλιματική κρίση. Η απόφασή της να απουσιάζει από το σχολείο κάθε Παρασκευή, ξεκινώντας από τον Αύγουστο του 2018, και να διαδηλώνει έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο μέχρι εκείνο να αναλάβει πιο σοβαρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, πυροδότησε το κίνημα Fridays for Future. Από τότε έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι/ες από ένα εκατομμύριο νέοι/ες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το βραβείο αυτό παρουσιάστηκε αμέσως πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής των Λαών για το Κλίμα, τα Δικαιώματα και την Ανθρώπινη Επιβίωση, που συνδιοργανώνεται από τη Διεθνή Αμνηστία, και θα λάβει χώρα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Η Διάσκεψη θα φιλοξενήσει έναν σημαντικό αριθμό ηγετών της νεολαίας και επιδιώκει να κινητοποιήσει την κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι ώστε να κλιμακώσει επειγόντως τις προσπάθειές της για κλιματική δικαιοσύνη. Και με τους νέους/ες ακτιβιστές/ριες από 115 χώρες που σχεδιάζουν να οργανώσουν κλιματικές διαδηλώσεις από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, οι νέοι/ες αυτοί ηγέτες δεν πρόκειται να σταματήσουν να ασκούν πίεση.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Επικοινωνιακή καραντίνα

Για όσους δεν το έχουν προσέξει, η πολιτική έχει τελειώσει. Στον δημόσιο χώρο δεν υπάρχει αντιπαράθεση, οι αιχμές της κυβέρνησης δεν διασταυρώνονται πουθενά, ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με την κοινωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις