Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ.Μάλαμα: Η κυβέρνηση δε θα δώσει προκαταβολή αποζημίωσης στους αγρότες της Χαλκιδικής

Eurokinissi

«Οι παραγωγοί της Χαλκιδικής θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν σύντομα οι ταμειακές τους ανάγκες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», υπογραμμίζει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ

«Με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε εγγράφως κι επισήμως στο αίτημα του αγροτικού κόσμου της Χαλκιδικής για απόδοση προκαταβολής μέρους της αποζημίωσης στους παραγωγούς εκείνους που καταστράφηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου», σημειώνει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα.

Το συγκεκριμένο αίτημα είχε κατατεθεί μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την την ίδια στις 6 Αυγούστου. «Η απόδοση προκαταβολής ενός τμήματος των δικαιούμενων αποζημιώσεων θα τόνωνε τη ρευστότητα της αγροτικής οικονομίας της Χαλκιδικής, καθώς θα επέτρεπε στους αγρότες να πληρώσουν τρέχουσες υποχρεώσεις κι εκκρεμότητες» σημειώνει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Δυστυχώς ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε με επίσημο έγγραφό του ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία απόδοση προκαταβολής αποζημίωσης» προσθέτει η Κ.Μάλαμα.

«Συγκεκριμένα στην υπ. αριθμ. 462/201828 απάντησή του στην κοινοβουλευτική ερώτηση της Κυριακής Μάλαμα αναφέρει ξεκάθαρα ότι : 

“Το μέτρο της προκαταβολής έναντι αποζημίωσης ενεργοποιείται, σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό, μόνον όταν τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού είναι μικρότερα των αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα να δίδεται προκαταβολή και, στη συνεχεία, εφόσον υπάρξουν τα ανάλογα διαθέσιμα, ο παραγωγός να παίρνει το υπόλοιπο της αποζημίωσής του. Είναι προφανές ότι ο Ε.Λ.Γ.Α. δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα”».

Τέλος, η ίδια υπογραμμίζει ότι «αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί της Χαλκιδικής θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν σύντομα οι ταμειακές τους ανάγκες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις