Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ. Αλεξίου: Τα φοιτητικά κινήματα μπορούν να ρίξουν κυβερνήσεις (Ηχητικό)

"Η ακραία δράση της κυβέρνησης προκαλεί αντίδραση … είχαμε φοιτητικές κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα. Καταλήξαμε σε μία πορεία με αρκετές χιλιάδες κόσμου, φοιτητών και φοιτητριών κυρίως. Το φοιτητικό κίνημα ξυπνάει... "

Μεγαλειώδης ήταν η πρώτη απάντηση των φοιτητικών συλλόγων στην τετράωρη «κανονικότητα» των δακρυγόνων των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Μητσοτάκη, καθώς η ακραία δράση της κυβέρνησης προκαλεί αντίδραση, το φοιτητικό κίνημα ξυπνάει και τα φοιτητικά κινήματα μπορούν να ρίξουν και κυβερνήσεις και να βάλουν φρένο σε πολύ ακραίες πολιτικές», τόνισε ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


«Ήταν από τα πιο τρομακτικά και βάρβαρα πράγματα … 200 φοιτητές εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα μικρό προαύλιο, απ’ έξω ΜΑΤ να πετούν δακρυγόνα, να έχουν τραυματίες μέσα, παιδιά με κρίσεις πανικού, κρίσεις άσθματος, αυτό να συνεχίζεται … να αποτελεί “κανονικότητα” για τρεις ώρες … θυμίζει εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε και σίγουρα δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε», είπε ο κ. Αλεξίου για τα όσα έγιναν χτες στην ΑΣΟΕΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ήταν μία επίδειξη δύναμης του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη -που φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη για ό,τι συμβεί μέχρι και την Κυριακή- για να  χτυπήσουν όσου σηκώνουν κεφάλι απέναντι σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν, αλλά και μήνυμα προς όλους τους φοιτητές που θέλουν να αγωνιστούν για το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, με το βλέμμα στις μεταρρυθμίσεις διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ετοιμάζει η κ. Κεραμέως … Σιγά-σιγά πηγαίνουμε στην “κανονικότητα” για την οποία μίλαγαν όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα όσα έγιναν χτες στην ΑΣΟΕΕ «δεν μπορούμε να τα βλέπουμε σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό», καθώς «πρέπει να πιάσουμε το νήμα όλων των σκοταδιστικών και βίαιων πράξεων το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι δυνατόν σε χώρα της Δύσης να απαγορεύουν σε 15χρονα να δουν μία ταινία του Χόλιγουντ, να μπαίνουν πάνοπλοι αστυνομικοί σε κλαμπ και να συμπεριφέρονται στον κόσμο», θύμισε ο κ. Αλεξίου, ενώ «δεν πρέπει να ξεχνάμε το περιστατικό βασανισμού στα Εξάρχεια την Παρασκευή το βράδυ από δυνάμεις των ΜΑΤ στα Εξάρχεια … και το χθεσινό, μία υπερβολικά αναβαθμισμένη βία και κατατρομοκράτηση των αγωνιζόμενων φοιτητών. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πλαίσιο που μόνο τρόμο μπορεί να προκαλεί».

«Αλλά δεν θα τους αφήσουμε ούτε λεπτό να εφαρμόσουν όλα αυτά χωρίς αντίδραση. Θα είμαστε στον δρόμο, θα σπάσουμε τον φόβο», τόνισε ο ίδιος, «η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται πάντα από δω και πέρα μπροστά, στις κινητοποιήσεις των αγωνιζόμενων φοιτητών». Μάλιστα, χαρακτήρισε την χθεσινοβραδινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε ως στα γεγονότα από τους φοιτητικούς συλλόγους και όχι μόνο «μεγαλειώδη», στην οποία συμμετείχαν «αρκετές χιλιάδες», αλλά τα ΜΜΕ την αποσιώπησαν, ενώ για τα όσα έγιναν στην ΑΣΟΕΕ «σε διατεταγμένη υπηρεσία έλεγαν για ρίψη αντικειμένων και μολότοφ … τα μόνα αντικείμενα που πετάχτηκαν ήταν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους εγκλωβισμένους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ».

Κατά τον ίδιο «η ακραία δράση της κυβέρνησης προκαλεί αντίδραση … είχαμε φοιτητικές κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα. Καταλήξαμε σε μία πορεία με αρκετές χιλιάδες κόσμου, φοιτητών και φοιτητριών κυρίως. Το φοιτητικό κίνημα ξυπνάει, είναι πολύ σημαντικό, για να βάλει αναχώματα στις πολιτικές αυτές. Και μην το ξεχνάμε, με βάση και το Πολυτεχνείο, τα φοιτητικά κινήματα μπορούν να ρίξουν και κυβερνήσεις και να βάλουν φρένο σε πολύ ακραίες πολιτικές», όπως υπογράμμισε ο κ. Αλεξίου.

Σχολιάζοντας εξάλλου το πρωτοσέλιδο της Δημοκρατίας που κάνει λόγο για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «αναρχικούς που ήθελαν να εισβάλουν στην ΑΣΟΕΕ για να ξαναστήσουν το οπλοστάσιό τους», ο κ. Αλεξίου ξεκαθάρισε ότι «οι φοιτητές που βρίσκονταν χτες στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ ήταν μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητές και φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου που ήθελαν να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη γενική τους συνέλευση και δεν προσπάθησαν καν να μπουν εντός του κτιρίου».

Στη συνέχεια, ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε στις άλλες φοιτητικές παρατάξεις, σημειώνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία εδώ και χρόνια προσπαθεί να διαλύσει κάθε δομή φοιτητικού συνδικαλισμού και οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, επομένως πρέπει να είναι πολύ χαρούμενοι για το γεγονός ότι συμφοιτητές τους οριακά βασανίστηκαν … τέσσερις ώρες εγκλωβισμένοι σε ένα χώρο γεμάτο χημικά. Θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν αυτό οι ίδιοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες».

Για την ΚΝΕ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «οι δυνάμεις τους νομίζω “νίπτουν τας χείρας τους”, έχουν απομονωθεί πλήρως από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που κινητοποιούνται», είναι πλέον, «μόνοι τους, στις κλασικές απομονωμένες πορείες που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ … με την προσφιλή τους τακτική ότι “όλοι ίδιοι είναι”, είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία “ξεπλένουν” τις ακραία βίαιες πρακτικές της ΝΔ».

«Οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ θα πρέπει να καταλάβουν ότι είτε θα επιλέξουν να μπουν στο δρόμο της αντίστασης, μέσα στο φοιτητικό κίνημα, να αποδείξουν στην πράξη ότι δεν συμβαδίζουν με το ΚΙΝΑΛΛ που είναι πλέον παρακλάδι της ΝΔ είτε θα ενταχθούν στις αντιδραστικές δυνάμεις του πανεπιστημίου, που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος και συμβάλλουν στην διάλυση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου … στο χέρι τους είναι να το αποδείξουν», όπως είπε ο ίδιος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις