Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν χρήζει "προστασίας", αλλά "προώθησης"

Η Φον Ντερ Λάιεν υποχώρησε μετά τις αντιδράσεις και άλλαξε τον τίτλο του επιτρόπου Μ. Σχοινά

Καλά δεν αρχίζει τη θητεία της η νέα Κομισιόν. Λανθασμένες επιλογές, γκάφες, αργά ανακλαστικά και κακή εκτίμηση της αντίδρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όλα αυτά μαζί και το καθένα χωριστά εξηγούν γιατί ο Τύπος βρίθει μάλλον αρνητικών σχολίων για την Επιτροπή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χωρίς αυτή να έχει πιάσει δουλειά ακόμη, ως όφειλε την 1η Νοεμβρίου.

Κι ενώ σήμερα περνούν από ακρόαση οι τρεις επίτροποι που όρισαν εκ των υστέρων η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία -καθώς οι πρώτες επιλογές από τις τρεις χώρες “κόπηκαν” από το Ευρωκοινοβούλιο-, χθες η Φον Ντερ Λάιεν, με πολλές εβδομάδες καθυστέρηση, αποφάσισε να διορθώσει ένα από τα λάθη που είχαν εξαγριώσει όχι μόνο τις προοδευτικές πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη, αλλά ακόμη και κομμάτια της Ευρωδεξιάς. Αποφάσισε να διορθώσει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου που έχει ανατεθεί στον Μαργαρίτη Σχοινά, αυτόν “της προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”.

Να σημειωθεί ότι στο βασικό περιεχόμενο αυτού του συντονιστικού χαρτοφυλακίου περιλαμβάνεται η μετανάστευση. Από ποιον, λοιπόν, θα πρέπει η Κομισιόν να προστατεύσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής; Γι' αυτό και βγήκαν αμέσως στα κεραμίδια αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι, φιλελεύθεροι, αλλά και ο πρόεδρος της απερχόμενης Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και χαρακτήρισαν τον τίτλο από “ατυχή” και “απαράδεκτο” έως “διολίσθηση στην ατζέντα της Ακροδεξιάς”.

Η Φον Ντερ Λάιεν άλλαξε χθες το “προστασία” και το έκανε “προώθηση”. Ερωτηθείς για τους λόγους που την οδήγησαν να προχωρήσει στην αλλαγή του τίτλου τώρα, ο εκπρόσωπός της Ερίκ Μαμέρ δήλωσε ότι η νέα πρόεδρος ήταν ανοιχτή σε "διευκρινίσεις" και ότι το νέο όνομα "δίνει μια χροιά που είναι πιθανώς λίγο πιο θετική" από το αρχικό. Η πιο πιθανή εξήγηση, όμως, είναι ότι η Φον Ντερ Λάιεν αποφάσισε να δείξει ότι σέβεται τις ενστάσεις της Ευρωβουλής, ελπίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές θα αντιμετωπίσουν σήμερα με... μεγαλύτερη επιείκεια τους τρεις τελευταίους επιτρόπους και θα εγκρίνουν τελικά το σύνολο της νέας Κομισιόν, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους τη θητεία της.

Οι ευρωσοσιαλιστές περίπου πανηγύρισαν την αλλαγή του τίτλου ως δική τους νίκη, με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους να δηλώνει ότι “συμφωνούμε όλοι ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι επίτευγμα το οποίο πρέπει να προωθήσουμε και όχι να το υπερασπιστούμε”. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ομάδα του πέτυχε και άλλες αλλαγές στις ονομασίες των χαρτοφυλακίων. Για παράδειγμα, ο επίτροπος αρμόδιος για “θέσεις εργασίας”, τώρα θα είναι αρμόδιος για “θέσεις εργασίας και κοινωνικά δικαιώματα”, ενώ στο χαρτοφυλάκιο για το Περιβάλλον και τους Ωκεανούς προστίθεται και η Αλιεία. Επιπλέον, ο επίτροπος για Οικονομικά Θέματα αναλαμβάνει να ελέγχει εάν γίνονται σεβαστοί οι στόχοι του ΟΗΕ για την αειφορία.

“Μισό βήμα” χαρακτήρισε την υποχώρηση της Φον Ντερ Λάιεν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, τονίζοντας ωστόσο ότι και “το νέο όνομα, η 'Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής' εξακολουθεί να δηλώνει μια βαθιά συντηρητική, ακροδεξιά αντίληψη, μια αντιδραστική αντίληψη πολιτισμικής ανωτερότητας, η οποία μας βρίσκει εντελώς αντίθετους”. Σύμφωνα με τον Κ. Αρβανίτη, “η μάχη για μια Ευρώπη ανοιχτών κοινωνιών που προσδιορίζεται από τις ανάγκες των λαών της και όχι για μια Ευρώπη που βαυκαλίζεται με ανωτερότητες συνεχίζεται”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις