Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συντάξεις "μόνο για Έλληνες" θέλει τώρα ο Γ. Βρούτσης

Ρατσιστικό παραλήρημα μέσα στη Βουλή - Ξενοφοβικό ξέσπασμα του υπουργού, που κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι καλεί "Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο, Αλγερία, ελάτε και όσοι δουλέψετε εδώ, πέρα από το να έχετε την ελληνική ιθαγένεια, θα παίρνετε την εθνική σύνταξη" - Με απύθμενο θράσος ο Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι έτσι θα... μειωθεί κατά 80% η εθνική σύνταξη. "Μήπως θα δώσει το ΚΚΕ τα λεφτά των συντάξεων;" ρώτησε

Επιχειρηματολογία τύπου Χρυσής Αυγής, για ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργαζόμενους ανάλογα με την εθνικότητά τους, χρησιμοποίησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή προκειμένου να μην δώσει σε ομογενείς και αλλοδαπούς εργαζόμενους την πλήρη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ομογενών (κυρίως Βορειοηπειρωτών) καθώς πλήττονται από τη διάκριση για όσους δεν έχουν 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη ο υπουργός είπε ότι «η εθνική σύνταξη πληρώνεται από την τσέπη του Έλληνα φορολογουμένου» και ότι ο κρατικός προϋπολογισμός πληρώνει ετησίως 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Ποιος τα πληρώνει αυτά; Θα πάρουμε ενίσχυση από κάποιο κράτος; Θα μας δώσει κάποιο κράτος για να πληρώνουμε εθνική σύνταξη 'για όλους', όπως λέτε;» είπε ο Γ. Βρούτσης και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί «μόνο για το κομμάτι των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών». Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τον επόμενο μήνα θα φέρει νομοθετική ρύθμιση.

Έντονη αντίδραση Κατσώτη

«Δηλαδή αυτοί δεν είναι φορολογούμενοι; Για παράδειγμα αυτός που έχει 27 έτη διαμονής δεν φορολογείται; Αυτός δηλαδή που έχει πάλι 27 έτη δουλειάς δεν φορολογούνταν το ίδιο; Γιατί, λοιπόν, λέτε ότι αυτός που φορολογείται και είναι Έλληνας πολίτης θα παίρνει την εθνική σύνταξη, αλλά αυτός που φορολογείται και δεν έχει 40 χρόνια διαμονής δεν θα πάρει την ίδια σύνταξη;» αντέδρασε ο Χρ. Κατσώτης και πρόσθεσε:

«Τι διάκριση είναι αυτή; Τι ρατσισμός είναι αυτός σε έναν εργάτη, ο οποίος έχτισε το αεροδρόμιο, έχτισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Έχτισε τα πάντα εδώ και του λέτε ότι δεν φορολογήθηκε. Τι είναι αυτό το πράγμα; Πού στηρίζετε αυτή τη θέση σας; Τι κάνετε τώρα; Λέτε στον Έλληνα: 'Ξέρετε, μην συμφωνείτε με αυτά. Ο εργάτης αυτός δεν είναι Έλληνας. Είναι από κάπου αλλού'. Φορολογείται; Ναι ή όχι; Ο διαχωρισμός -λέτε- έγινε από εσάς. Μπράβο σας!».

'Υβρεις Βρούτση κατά ΚΚΕ

Η απάντηση του Γ. Βρούτση ήταν ύβρεις στον βουλευτή του ΚΚΕ. Τον χαρακτήρισε «αδιόρθωτα εμμονικό», «αδιόρθωτο και αδιάβαστο» και χρειάσθηκε παρέμβαση του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη για να διαγραφείο το «αδιάβαστος».

«Ο Χρ. Κατσώτης λέει: 'Όλου του κόσμου οι κατατρεγμένοι, ελάτε στην Ελλάδα. Και σε αυτήν την Ελλάδα οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι Έλληνες πολίτες, μέσα από τον κόπο τους και τον ιδρώτα τους θα σας δίνουν σύνταξη'. Λέει, λοιπόν, ο Χρ. Κατσώτης: 'Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο, Αλγερία, ελάτε και όσοι δουλέψετε εδώ, πέρα από το να έχετε την ελληνική ιθαγένεια, θα παίρνετε την εθνική σύνταξη, την οποία προβλέπει ο νομοθέτης και καλώς' υποστήριξε ο Γ. Βρούτσης και συνέχισε στο ίδιο ύφος: "Ο Χρ. Κατσώτης λέει: 'Όχι, Έλληνα φορολογούμενε, πλήρωνε όποιον πρόσφυγα και μετανάστη έρθει στην Ελλάδα. Μοιράστε λεφτά'. Και, μάλιστα, καλεί στην απεργία. Λέει: 'Ελάτε στην απεργία για το ασφαλιστικό της χώρας όλοι οι μετανάστες, να ενισχύσετε το Κομμουνιστικό Κόμμα στην πορεία εναντίον ενός ασφαλιστικού που το Κομμουνιστικό Κόμμα σας λέει. Ελάτε στην απεργία να απεργήσουμε εναντίον των Ελλήνων εργαζομένων και ασφαλισμένων, να τους πάρουμε τη σύνταξη, να την ισοπεδώσουμε, να πάει 80% κάτω η σύνταξη'».

Ακολούθησαν ένταση και διαμαρτυρίες από τον Χρ. Κατσώτη, με τον Ν. Κακλαμάνη να τον ανακαλεί στην τάξη και τον Γ. Βρούτση να ρωτά: «Μήπως θα δώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα τα λεφτά των συντάξεων ή ο κ. Κατσώτης από την τσέπη του;». «Προκαλεί τον θυμό και την μνήμη όλων των Ελλήνων καθώς καλεί στην απεργία για το δήθεν αντι-ασφαλιστικό, που είναι μια δομική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τάζοντας σύνταξη σε όλους. 'Ελάτε και κάντε απεργία εναντίον των Ελλήνων να πάρουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό των Ελλήνων χρήματα που αφορούν προνοιακή ενίσχυση της εθνικής σύνταξης των Ελλήνων, να τα μοιράσουμε σε όλους', χωρίς να πει αν θα τα δώσει ο ίδιος από την τσέπη του» ανέφερε ο υπουργός.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις