Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Κυρανάκης και τα στερεότυπα της Δεξιάς

Προσπάθησε να τα μαζέψει και τα έκανε χειρότερα - Σιγή της Ν.Δ. για τις δηλώσεις του βουλευτή της κατά των ανέργων

Μπροστά στη σφοδρή κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση και στο γιγαντιαίο διαδικτυακό κύμα αποδοκιμασίας και σκληρού «τρολαρίσματος» ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκης τελικά δεν ανακρούει πρύμναν για να «μπαλώσει» τις προκλητικές δηλώσεις του σχετικά με τους άνεργους νέους την ώρα που η ανεργία καλπάζει στην Ελλάδα.

Αντιθέτως επιβεβαιώνει ότι το σκεπτικό του, όπως και αυτό του κυβερνώντος κόμματος, απηχεί το επαναλαμβανόμενο «γαλάζιο» δόγμα της «συλλογικής ενοχοποίησης», όπως το προσδιόρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Μια δήλωση του Κ. Κυρανάκη που, όπως σχολίασε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, «πιστή στον κυνισμό της Ν.Δ., θα ήταν αστεία αν δεν ήταν εξοργιστική».

Εκτεθειμένη η Ν.Δ.

Ο προερχόμενος από τις τάξεις της ΔΑΠ νεαρός βουλευτής -που δέχτηκε πλήθος δηκτικών σχολίων και για την προσωπική του εμπειρία στον εργασιακό στίβο- αξιοποίησε την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιβεβαιώσει τις χαώδεις αποστάσεις της Δεξιάς από την Αριστερά.

Έτσι όμως εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη Ν.Δ. στο βλέμμα των εκατοντάδων χιλιάδων νέων ή μεγαλύτερων ανέργων που άκουσαν εμβρόντητοι τον βουλευτή να λέει ότι... η ανεργία τους οφείλεται στον μη επαρκή μόχθο που έχουν καταβάλει για να βρουν εργασία ή στην ανεπάρκειά τους να δομήσουν σωστά ένα βιογραφικό. Η Ν.Δ., πάντως, ούτε αποστασιοποιήθηκε ούτε πήρε θέση για τις εκτός τόπου και χρόνου (πέραν όλων των άλλων) απόψεις που εξέφρασε ο βουλευτής της.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής δήλωσε πως «είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο κόσμος για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, διότι πολλές φορές ακούμε για ανέργους που ψάχνουν για δουλειά και λένε ότι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά δεν ψάχνουν στο  Ίντερνετ, να δούνε τι υπάρχει από προγράμματα». Επιπλέον είπε ότι «πάρα πολλές φορές υπάρχουν νέα παιδιά που πηγαίνουν από πολιτικό γραφείο σε πολιτικό γραφείο για να ψάξουν δουλειά, αλλά δεν κάθονται να κάνουν μια σωστή δόμηση βιογραφικού, ενώ έχουν τα πτυχία».

Νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες

Αρχικά ο Κ. Κυρανάκης, απαντώντας με ανάρτησή του στις παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην υπουργού Οικονομικών, επέμεινε μέχρι κεραίας στα όσα είχε υποστηρίξει και, επικαλούμενος στερεότυπα - κατασκευές νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών, εμφάνισε εαυτόν ως μπροστάρη της Ν.Δ. σε μια μάχη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα βέβαια εμφανίστηκε ως ένας βουλευτής που δείχνει να αγνοεί την οικονομική και εργασιακή πραγματικότητα της Ελλάδας των τελευταίων τουλάχιστον δέκα χρόνων...

Είπε δηλαδή ότι αυτό είναι «μια εξαιρετική ευκαιρία για να εξηγήσουμε μια ακόμα διαφορά Αριστεράς - Δεξιάς» και πως η Ν.Δ. βλέπει τον άνεργο «ως έναν ικανό υποψήφιο για μια θέση εργασίας, που, αν προσπαθήσει, ψάξει, βελτιώσει δεξιότητες, κινηθεί με δυναμισμό και πίστη στις δυνατότητές του, μπορεί να βρει μια καλή δουλειά, όχι ένα επίδομα».

Αντίθετα, ισχυρίστηκε, «η Αριστερά απέδειξε τόσα χρόνια ότι βλέπει τον άνεργο ως έναν ανήμπορο, μίζερο άνθρωπο. Τον θέλει εξαρτημένο από την κρατική ελεημοσύνη και μόνο αυτήν. Αν ο άνεργος βρει δουλειά και γίνει ανεξάρτητος οικονομικά, δεν έχει αξία για την Αριστερά γιατί δεν μπορεί να του πουλήσει επιδόματα».

Τα ασυμμάζευτα...

Ύστερα από αυτή την «απάντησή» του, ο βουλευτής επανήλθε χθες το πρωί (ρ/σ Real) επιχειρώντας να διαφοροποιήσει το ύφος ώστε να εξευμενίσει και αντιδράσεις που προκλήθηκαν και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Ταυτόχρονα προσπάθησε άγαρμπα να υπερασπιστεί τις δηλώσεις του ακόμα και με αυταπόδεικτες αναφορές, που όμως δεν βγάζουν κανένα πολιτικό νόημα, όπως ότι «όλοι οι πρώην άνεργοι που σήμερα έχουν δουλειά έχουν παλέψει, έχουν προσπαθήσει, έχουν φτιάξει ένα σωστό βιογραφικό για να μπορέσουν να βρουν αυτή τη δουλειά και σήμερα να είναι ικανοποιημένοι απ’ αυτήν».

Εδώ δεν έχει άδικο πάντως ο βουλευτής. Διότι είναι αλήθεια.  Όποιος πρώην άνεργος βρήκε δουλειά δεν είναι πλέον άνεργος... Τώρα το αν είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά αυτή, τι μισθό παίρνει, σε τι συνθήκες, πόσο θα την έχει, είναι ένα άλλο, πιο πολύπλοκο ζήτημα δημόσιας συζήτησης.

Ο Κ. Κυρανάκης κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για «διαστρέβλωση» αυτών που είπε. Είπε δηλαδή πως δεν ανέφερε ότι φταίνε οι άνεργοι για το ότι είναι άνεργοι και πως δεν αντιλαμβάνεται «για ποιο λόγο σοκαρίστηκε τόσο πολύ ο πολιτικός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ με κάτι τόσο αυτονόητο».

«Εσείς ξέρετε κάποιον ο οποίος έχει βρει δουλειά χωρίς να ψάξει και χωρίς να φτιάξει ένα σωστό βιογραφικό; Πού ψάχνουν οι άνθρωποι που θέλουν να βρουν δουλειά; Στο  Ίντερνετ ψάχνουν, δεν ψάχνουν σε αγγελίες εφημερίδων όπως παλιότερα». Μάλιστα είπε ότι με όλο αυτόν τον θόρυβο χαίρεται επειδή γίνεται διαφήμιση στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί επειδή είπε το «αυτονόητο», ενώ επανέλαβε το μανιχαϊστικά παραπλανητικό στερεότυπο του άνεργου που δεν ψάχνει για δουλειά αλλά «ελεημοσύνη» από το κράτος με επιδόματα (Αριστερά) και του άνεργου που εξελίσσει τις δυνατότητές του για να «προσπαθήσει να βρει μια δουλειά» (Δεξιά).

Επανέλαβε δε το βασικό επιχείρημά του: «Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν ψάχνουν, όχι όλοι. Υπάρχουν και πολλοί που ψάχνουν, υπάρχουν και πολλοί που ψάχνουν και βρίσκουν. Υπάρχουν και πολλοί όμως οι οποίοι δεν έχουν μπει στη διαδικασία ενδεχομένως -και δεν λέω ότι είναι η πλειοψηφία αυτή-, υπάρχουν όμως πολλά παιδιά νέα, σας το λέω από προσωπική εμπειρία, που έρχονται και στο γραφείο μου και πηγαίνουν και σε πολλά πολιτικά γραφεία, και δεν τους έχει πει κάποιος πώς να φτιάξουν ένα σωστό βιογραφικό για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μία συνέντευξη σε μία καλή δουλειά, πώς θα συμπεριφερθούν".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις