Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απέτυχε η ανοσία της αγέλης στην οικονομία

Δριμεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ - Η χειρότερη επίδοση ιστορικά στη χώρα και από τις χειρότερες στην Ευρώπη - Αφήνουν την ύφεση να διογκωθεί και οδηγούν την πλειονότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε αφανισμό και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, καθώς τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, που πιστοποιούν συρρίκνωση κατά 15,2%, πέραν του ότι ξεγυμνώνουν την επικοινωνιακή προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να εμφανίσει μια επίπλαστη εικόνα, επιβεβαιώνουν και την ευθύνη των αναποτελεσματικών πολιτικών που επέλεξε απέναντι στην πρόκληση της πανδημίας και στις οποίες επιμένει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στην αρχή του lockdown ώστε να μετριαστεί κατά το δυνατόν ο αντίκτυπός της στην οικονομία, προειδοποιεί την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία προτού η ήδη βαθιά ύφεση, που ξεκίνησε πριν από την πανδημία και ενισχύθηκε δραματικά στη συνέχεια, να μην είναι παρατεταμένη.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί

Για κατάρρευση της οικονομίας και ύφεση πριν από την πανδημία κατηγορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την κυβέρνηση με αφορμή τα αποτελέσματα του ΑΕΠ καλώντας τη να πάψει επιτέλους να εθελοτυφλεί. «Η οικονομία καταρρέει» δηλώνει ο τέως υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο κατά 15,2% είναι «η χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη».

«Είχαμε προειδοποιήσει»

«Καταρρέουν όλοι οι βασικοί δείκτες, η κατανάλωση, οι επενδύσεις» προσθέτει επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει από νωρίς. «Είχαμε θωρακίσει τη χώρα για να μην χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα. Κάναμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε αυτή την καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εθελοτυφλούσε. Στην αρχή της πανδημίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση».

Οικονομία σε ελεύθερη πτώση

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος τονίζει πως το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να εθελοτυφλεί», καθώς «το διάστημα μετά το lockdown συνέχισε να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές». «Το τρίτο τρίμηνο δεν θα είναι ενθαρρυντικό. Και το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για το διαβόητο V στην ανάπτυξη το 2021» δηλώνει.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει βάλει την οικονομία σε μια ελεύθερη πτώση και μονολογεί αυτάρεσκα 'ώς εδώ όλα καλά'», για να τονίσει πως σημασία δεν έχει μόνο η πτώση, αλλά κυρίως η πρόσκρουση. Ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι για την αποφυγή της πρόσκρουσης η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει σήμερα λογική.

Ειδικότερα υπογραμμίζει ότι «η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα» και πως «οι λογικές περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που η Ν.Δ. εμμονικά επιλέγει, βαθαίνουν την ύφεση». Συμπληρώνει πως «είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό που έχει βάλει στη διαβούλευση, επιλέγει να προωθήσει τις ρευστοποιήσεις έναντι της προστασίας».

Όχι αποσπασματικές λύσεις

Αναφέρει ότι απαιτείται «πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα απ’ αυτό που θα χρειαζόταν στην αρχή της πανδημίας» και ότι σημασία δεν έχει μόνο το πόσο, αλλά και το πώς. Δηλαδή, υποστηρίζει, «η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις», για να σημειώσει ότι άμεσα χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής: «Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό. Με άμεσες ενισχύσεις. Που θα κατευθυνθούν στους εργαζόμενους, στους ευάλωτους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο χρέους».

«Και όπως πλέον γράφουν και οι ‘Financial Times’ (που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι αποτελούν όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε μάθει ότι η δημοσιονομική επέκταση δεν θα προκαλέσει προβλήματα με το χρέος. Το αντίθετο», συνεχίζει. Διότι, όπως προσθέτει, «η στήριξη της οικονομίας με πραγματικά μέτρα θα μειώσει την ύφεση και άρα τον λόγο Χρέους / ΑΕΠ. Γιατί ο μόνος τρόπος να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειωθούν οι δημόσιες αποταμιεύσεις».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταλήγει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει» και πως «τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της». «Έχουμε ήδη μπει σε ύφεση, με ευθύνες της Ν.Δ. πριν από την πανδημία. Η ύφεση είναι ήδη εξαιρετικά βαθιά. Το ζήτημα είναι να μην γίνει και παρατεταμένη», σημειώνει.

"Καταβαράθρωση με υπογραφή Μητσοτάκη"

«Η καταβαράθρωση του ελληνικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020 φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη» σημείωσαν σε κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Οικονομίας Ν. Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γ. Τσίπρας σχολιάζοντας πως «το μείον 15,2% επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο κορωνοϊός συνάντησε την Ελλάδα σε καθεστώς καλπάζουσας ύφεσης και την κυβέρνηση σε ηθελημένη αδράνεια».

Σημειώνουν δηκτικά ότι «η στρατηγική της Ν.Δ. για ‘ανοσία της αγέλης’ στην οικονομία ‘δικαιώνεται’», για να υπογραμμίσουν ότι η κυβέρνηση αφήνει την ύφεση να διογκωθεί, οδηγεί την πλειονότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε αφανισμό και εκατοντάδες χιλιάδες  Έλληνες στην ανεργία.

Οι Ν. Παππάς και Γ. Τσίπρας τόνισαν ότι έστω και τώρα «απαιτείται μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση, με ορίζοντα ολόκληρο το 2021, για τη στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης και η άρση του αποκλεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα εργαλεία της Πολιτείας».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί... στον κόσμο τους»

Για μεγέθη της παραγωγής που μας γυρίζουν 22 χρόνια πίσω έκανε λόγο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., επισημαίνοντας ότι είχε προειδοποιήσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 για την αρνητική πορεία στην οικονομία. Η Χαριλάου Τρικούπη επικρίνει την κυβέρνηση επειδή δεν άκουσε ή δεν ήθελε να λάβει υπόψη τα μέτρα ανάσχεσης που πρότεινε το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Την κατηγορεί για διόγκωση της ανεργίας, αύξηση των λουκέτων στους μικρομεσαίους, απώλεια της τουριστικής χρονιάς, καταδίκη των εργαζομένων. «Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του συνεχίζουν στον ‘κόσμο τους’, σαν να μην συμβαίνει τίποτε, με τις ίδιες συντηρητικές λογικές, και προαναγγέλλουν μέτρα - ασπιρίνες για την συνέχεια» σχολιάζει.

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις