Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλέξης Τσίπρας: Να ηττηθεί η λιτότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη

ΦΥΛΑΚΤΟΥ

"Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών του Μαΐου για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με ανταποκριτές ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης, διαπιστευμένους στις Βρυξέλλες.

"Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών του Μαΐου για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με ανταποκριτές ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης, διαπιστευμένους στις Βρυξέλλες. Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως αυτή θα έπρεπε να θέσει επί τάπητος τα ζητήματα της διαγραφής του χρέους και της αλλαγής της πολιτικής της λιτότητας, τα οποία όμως δεν πρόκειται να τεθούν από την κυβέρνηση Σαμαρά, όπως επεσήμανε. Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εξαρχής μετατρέψει την τελετή ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. σε "προεκλογική φιέστα", συνεπώς ο ίδιος δεν είχε κανέναν λόγο να συμμετάσχει σε αυτήν. Σημειώνεται ότι οι ίδιοι ανταποκριτές είχαν συνάντηση και με τον κ. Σαμαρά, η τοποθέτηση του οποίου είχε χαρακτήρα προεκλογικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει σκοπό να επαναθεμελιώσει την Ευρώπη κι όχι να την οδηγήσει στη διάλυση όπως οι νεοφιλελεύθεροι, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είναι ο υποψήφιος του ΚΕΑ για την προεδρία της Κομισιόν: "Ως Ευρωπαϊκή Αριστερά, είμαστε πιο 'ευρωπαϊστές' από τους συντηρητικούς και τους νεοφιλελεύθερους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γιατί η δική μας πολιτική βασίζεται στις αξίες και τις αρχές τις αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής που υπήρξαν ο κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αμέσως μετά τον πόλεμο - δεν δηλητηριάζει την Ευρώπη με τον νεοφιλελευθερισμό και δεν την διαλύει".

Αναφερόμενος στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να παραστεί στην εναρκτήρια εκδήλωση για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: "Δεν συμμετέχουμε σε προεκλογικές φιέστες της κυβέρνησης που διοργανώνονται με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η πολιτική του Μνημονίου έχει καταστρέψει την ελληνική κοινωνία και οικονομία, συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πολιτικής, όχι φιέστες: "Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Μνημονίου είναι καταστροφικά τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Δεν προσφέρονται για φιέστες - προσφέρονται μόνο για αυτοκριτική και αλλαγή πολιτικής. Η χώρα αντιμετωπίζει μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, η οποία αποτελεί στίγμα για την Ευρώπη, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει γίνει μη βιώσιμο, εξαιτίας της μνημονιακής λιτότητας και της βαθιάς ύφεσης που έχει προκαλέσει για έξι συνεχόμενα χρόνια. Δεν θα ξαναγίνει βιώσιμο χωρίς τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης Χρέους του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953, η οποία θα ρυθμίσει οριστικά το συνολικό πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης".

Και πρόσθεσε: "Η προεδρία της Ε.Ε. προσφέρει το έδαφος για να αναδειχτούν αυτά τα κρίσιμα πολιτικά θέματα, ωστόσο η κυβέρνηση Σαμαρά κάνει τα πάντα για να τα κρύψει".

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι το 98% των δανείων από την τρόικα κατευθύνθηκε στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και στις τράπεζες. Μόλις το 2% διατέθηκε για τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Δείτε όλα τα σχόλια