Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρωτιά αλλά και απήχηση ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν ακόμα δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, στη μέτρηση για την πρόθεση ψήφου της Metron Analysis για το "Έθνος της Κυριακής", το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 20,5% έναντι 19,7% της Ν.Δ

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν ακόμα δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, στη μέτρηση για την πρόθεση ψήφου της Metron Analysis για το "Έθνος της Κυριακής", το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 20,5% έναντι 19,7% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στη μέτρηση της ALCO για το "Πρώτο Θέμα", συγκεντρώνει 22,2% έναντι 21,6%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται ξεκάθαρα και στην παράσταση νίκης, καθώς το 52% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης της Metron απαντούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών, με μεγάλη ή μικρή διαφορά. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή, με τα ποσοστά της να εμφανίζουν κάμψη σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις. Στα αξιοσημείωτα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis, είναι το ερώτημα για τη συγκρότηση κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού", ενδεχόμενο που απορρίπτει κατηγορηματικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων στη δημοσκόπηση της ALCO έχουν ως εξής: (στην παρένθεση οι προηγούμενες μετρήσεις): Χ.Α. 7,7% (8,8%), ΠΑΣΟΚ 4,7% (5,1%), ΚΚΕ 4,6% (4,2), ΑΝΕΛ 4,3% (5,3%), ΔΗΜ.ΑΡ. 3,2% (3,4%). Αντίστοιχα, τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων στη δημοσκόπηση της Μetron έχουν ως εξής: Χ.Α. 6,9%, ΠΑΣΟΚ 4,3%, ΚΚΕ 3,4%, ΑΝ.ΕΛΛ. 3,2%. Η ΔΗΜ.ΑΡ. μένει εκτός Βουλής, σύμφωνα με τη μέτρηση αυτή, καθώς συγκεντρώνει μόλις 2,5%.

Διακομματικό το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ψηφοφόρους από σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Συγκεκριμένα, οι μετακινήσεις ψηφοφόρων, όπως καταγράφονται από τη δημοσκόπηση, δείχνουν πως το 15% από όσους το καλοκαίρι του 2012 ψήφισαν Ανεξάρτητους Έλληνες, το 14,5% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, το 10% όσων προτίμησαν τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το 5% όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, επιλέγουν πλέον ΣΥΡΙΖΑ. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος ανέρχεται στο 71%.

Αδιάφορο το κοινό για το θρήσκευμα του Αλ. Τσίπρα

Στο κενό φαίνεται να πέφτει η μεσαιωνικού τύπου εκστρατεία της Ν.Δ. σχετικά με το θρήσκευμα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς, σύμφωνα με την έρευνα της ALCO, το 57% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως δεν είναι σημαντικό γι' αυτούς αν ένας πολιτικός αρχηγός είναι άθεος. Ως σημαντικό αξιολογείται από το 37% των ερωτηθέντων.

Το σενάριο του "μεγάλου συνασπισμού"

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron, το 58% των ερωτηθέντων βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ., ενώ το 39% διαφωνεί. Το ερώτημα αυτό βρίσκει σημαντική απήχηση στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., με το 65% των ψηφοφόρων της να συμφωνεί. Μικρότερο είναι το ποσοστό αυτών που προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 45% βλέπει θετικά το παραπάνω σενάριο. Θετικά απαντά το 79% της ΔΗΜ.ΑΡ., το 64% του ΠΑΣΟΚ, το 59% των Ανεξάρτητων Ελλήνων το 45% της Χρυσής Αυγής και το 34% του ΚΚΕ.

Στο ερώτημα της ALCO σχετικά με το ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες για πρωθυπουργό, ο Αντ. Σαμαράς προηγείται έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με ποσοστό της τάξης του 33%, έναντι 27%. Ο "κανένας" συγκεντρώνει ποσοστό 28%. Στη μέτρηση της Metron Analysis, τα αντίστοιχα ποσοστά έχουν ως εξής: Αντ. Σαμαράς 31%, Αλ. Τσίπρας 16%.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις