Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Βρούτσης: Διαρθρωτικό το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην χώρα, προϋπήρχε της κρίσης

Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είχαν γίνει έγκαιρα, οι επιπτώσεις στο μέγεθος της ανεργίας θα ήταν λιγότερες» καταλογίζοντας στους κοινωνικούς εταίρους έλλειψη ετοιμότητας.

«Αφορισμούς και διαπιστώσεις, και για την ταμπακιέρα η μπάλα στην εξέδρα» διαπίστωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, στις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων. Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι το πρόβλημα της ανεργίας των νέων προϋπήρχε της κρίσης και αποτελεί «κατά βάση διαθρωτικό, δομικό πρόβλημα της αγοράς εργασίας στην χώρα». Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είχαν γίνει έγκαιρα, οι επιπτώσεις στο μέγεθος της ανεργίας θα ήταν λιγότερες» καταλογίζοντας στους κοινωνικούς εταίρους έλλειψη ετοιμότητας.

Ο υπουργός Εργασίας καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «δαιμονοποίηση» μορφών εργασίας όπως η ευελιξία κι αναρωτήθηκε «ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ζούγκλα;» Ο Γ. Βρούτσης τόνισε ως βασικά εργαλεία για την μείωση της ανεργίας την μείωση των εργοδοτικών εισφορών που θα φτάσει το 5%, αλλά και τις αλλαγές στην διαδικασία της διαιτησίας. «Την ώρα που ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας κατέρρεε, η διαιτησία αποφάσιζε υπέρογκες μισθολογικές αυξήσεις» ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας φέρνοντας ένα παράδειγμα πρακτικών που λειτούργησαν ως «μπούμερανγκ για την εργασία».

Ο Γ. Βρούτσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των προστίμων για την μαύρη εργασία, υπεραμυνόμενος της πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της. Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαϊδεύει πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση». Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι αν εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα επίπεδα του 2012 θα επιφέρουν ένα «χρηματοδοτικό σοκ» ύψους τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και θα οδηγήσουν σε χιλιάδες άμεσες απολύσεις.

Τέλος, ο Γ. Βρούτσης σχολίασε την χρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης από ευρωπαϊκούς πόρους κι αντέκρουσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή απώλεια κονδυλίων. Αντίθετα ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι υπάρχει υπερδέσμευση 135% στους σχετικούς πόρους. Σχετικά με το πακέτο δράσης κατά της ανεργίας των νέων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που απευθύνεται σε 440,000 νέους εργαζόμενους, ο Γ. Βρούτσης αναρωτήθηκε δημαγωγικά «θέλετε να το επιστρέψουμε; προτιμάτε οι νέοι να μείνουν άνεργοι ή να έχουν μια θέση εργασίας, έστω και προσωρινή;»

Κ. Π.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Υπόκοσμος

Σε πρώτο επίπεδο, ο στρατός των ΜΜΕ που διαπλέκεται με την κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Εξαφάνισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της κρίσης, όπως συστηματικά εξαφανίζει τον τελευταίο καιρό οτιδήποτε μπορεί να κάνει ζημιά στον Κ. Μητσοτάκη

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις