Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στους δρόμους με προτάσεις για να ανατρέψουμε τη δικτατορία των αγορών και της ανεργίας

Οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές CCOO, το μεγαλύτερο ισπανικό συνδικάτο, δίνουν τη μάχη για την ανατροπή της δικτατορίας των αγορών που επιβάλλεται διαμέσου των Μνημονίων και της λιτότητας και αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης...

Οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές CCOO, το μεγαλύτερο ισπανικό συνδικάτο, δίνουν τη μάχη για την ανατροπή της δικτατορίας των αγορών που επιβάλλεται διαμέσου των Μνημονίων και της λιτότητας και αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης, εκτιμώντας πως οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα πρέπει να διαμορφώσουν στρατηγικά σχέδια εξόδου από την κρίση, όπως τόνισε στην "Αυγή" ο Ιγκνάθιο Φερνάντεθ Τόξο, ο γενικός γραμματέας των Εργατικών Επιτροπών και πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Ο Τόξο υπογράμμισε ότι οι Εργατικές Επιτροπές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, των ανέργων και των οργανώσεων που συμμετέχουν στην Κοινωνική Σύνοδο, που συμμετέχουν περίπου 300 οργανώσεις και σύλλογοι ζητώντας δημοψήφισμα για την απόρριψη της λιτότητας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη μεγάλη σημασία που είχε η αντίσταση του ελληνικού λαού στις μνημονιακές πολιτικές για τη διαμόρφωση ενός κλίματος ανυπακοής και στην Ιβηρική.

 

* Οι Εργατικές Επιτροπές ετοιμαζόσαστε για τη διαδήλωση του Σαββάτου εναντίον της τρόικας...

Οι Εργατικές Επιτροπές, όπως και η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, απορρίπτουμε τις πολιτικές της τρόικας, γιατί είναι λανθασμένες και άδικες. Οι πολιτικές αυτές οδήγησαν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα και την Ισπανία, στην οικονομική ύφεση, την βίαιη αύξηση της ανεργίας, τη φτώχεια και την ανισότητα και τον βαθύ κατακερματισμό των κοινωνικών παροχών και των δημοσίων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή οδήγησαν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ύφεση. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι αναδυόμενες χώρες εφαρμόζουν άλλου είδους πολιτικές και δεν οδηγήθηκαν στην ύφεση. Ακόμη χειρότερα η τρόικα αποτελεί ένα είδος εξουσίας που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση, που αναλαμβάνει από μόνη της τη δυνατότητα να επιβάλλει πολύ αρνητικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και της ζωής δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

* Οι πολιτικές της λιτότητας αυξάνουν μόνο τον αριθμό των ανέργων, που στην Ισπανία κυμαίνεται σε... ελληνικά ποσοστά. Τι προτείνετε για την καταπολέμηση της ανεργίας;

Για να καταπολεμήσουμε την ανεργία, που έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ποσοστά στις χώρες της νότιας Ευρώπης, δεν πρέπει να κινηθούμε μόνο σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να συντονίσουμε την εθνική και την ευρωπαϊκή πολιτική πάνω στις εξής βάσεις: α) Πρέπει να στηρίξουμε την άνοδο της εσωτερικής ζήτησης στην Ευρώπη με ένα ισχυρό σχέδιο επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθεί, κατά ένα τμήμα του, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Χρειαζόμαστε ένα νέο "Σχέδιο Μάρσαλ" για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης. β) Να εγγυηθούμε τη χρηματοδότηση των κρατών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με την έκδοση ευρωομολόγων, την ΕΚΤ ως εγγυητή του τελευταίου δανειστή κ.λπ. γ) Να κατοχυρώσουμε την αναγκαία σταθερότητα των κρατικών προϋπολογισμών μέσα σε ένα μεγαλύτερο χρόνο. Να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, γιατί αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Πρέπει να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

 

* Οι Εργατικές Επιτροπές συμμετέχουν στην Κοινωνική Σύνοδο, που συμπεριλαμβάνει περίπου 300 οργανώσεις και συλλόγους. Πώς βλέπετε τον ρόλο σας για να υπερασπιστείτε την πραγματική δημοκρατία και τα ουσιαστικά δικαιώματα των εργαζομένων και του κόσμου, που τα τελευταία χρόνια καθίστανται διαρκώς και περισσότερο τυπικά;

Με ανησυχεί εξαιρετικά η υποβάθμιση της δημοκρατίας στη χώρα μου και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Οι πολιτικοί θεσμοί χάνουν τη νομιμοποίησή τους, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζουν είναι λανθασμένες και άδικες και αντιμετωπίζονται από πολλούς, που έχουν δίκιο, ως υπηρεσίες προς τους έχοντες και κατέχοντες την οικονομική εξουσία. Κυβερνούν χωρίς διαφάνεια και χωρίς να υπολογίζουν τους πολίτες και τις κοινωνικές οργανώσεις και υπάρχουν απαράδεκτα επίπεδα διαφθοράς. Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς η έλλειψη δημοκρατίας είναι απαράδεκτη. Σε ποιον δίνει λογαριασμό η τρόικα για τις αποφάσεις της; Πού και πώς αποφασίζονται τα Μνημόνια και οι όροι που θέτουν; Ποιος ελέγχει τα μέλη της; Σήμερα όλοι οι αγώνες για τη διεύρυνση της δημοκρατίας αποτελούν ζωτικό στοιχείο σε όλο το πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο για την αλλαγή.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις