Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αναστασιάδης: Προειλημμένη απόφαση η αποχώρηση Ακιντζί

Άιντα: Η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά - "Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος που άπτονται των ανησυχιών της ελληνοκυπριακής κοινότητας" τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος

"Δύσκολη στιγμή", η οποία έχει να κάνει με ζητήματα εκτός των ιδίων των συνομιλιών θεωρείται από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ η χθεσινή αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες που, σύμφωνα με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δεν οδηγεί σε ακύρωση των προγραμματισμένων συναντήσεων καθώς, όπως είπε, αφού συνομίλησε τόσο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη αλλά και με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, για τον ίδιο η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι έχει καταλάβει μετά τις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες ότι παραμένουν αμφότεροι προσηλωμένοι στη διαδικασία και ότι ο ίδιος κατέβαλε προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το κακό κλίμα.

 

Παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ

Στο μεταξύ ξέσπασε αναταραχή στο ΔΗΚΟ για τη συμπόρευση με το ΕΛΑΜ, που οδήγησε στην υπερψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 που έδωσε στον κ. Ακιντζί το "πάτημα" για τη χθεσινή αποχώρηση. Δυο στελέχη κατέθεσαν τις κομματικές τους ταυτότητες καταγγέλλοντας πως "το ΔΗΚΟ έγινε κομπάρσος του εθνικισμού" και ότι "φλερτάρει με την Ακροδεξιά".

 

Κάλεσμα Αναστασιάδη στον Ακιντζί να επανέλθει

Νωρίτερα, το μεσημέρι, μετά την αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες -αποχώρηση που αρχικά είχε διαψεύσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αλλά επιβεβαίωσε ο κ. Άιντα- ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η εικόνα που απεκόμισε "είναι πως υπήρχε μια προειλημμένη απόφαση, έτσι ώστε να δικαιολογείται η στάση που διατηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά".

"Λυπούμαι γιατί, ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα -οφείλω να ομολογήσω- φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα και κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας που ανεφύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία".

"Ήταν ανένδοτος", ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, που συμπλήρωσε ότι η διαφωνία αφορούσε παρατήρηση του κ. Άιντα ότι ίσως οι Τούρκοι να είχαν κάποιο δίκιο εκφράζοντας ανησυχίες για το ψήφισμα της Βουλής, αναφέροντας στον απεσταλμένο του ΟΗΕ ότι η θέση του δεν του επέτρεπε να προβαίνει σε τέτοιου είδους παρατηρήσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν "να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες λύσης" και ανέφερε πως, με τα όσα είπε επισήμανε πως δεν θα πρέπει να επιζητούνται προσχήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη των ευθυνών που φέρει η Τουρκία:

"Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος που άπτονται των ανησυχιών της ελληνοκυπριακής κοινότητας" συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του με άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σε αυτή τη βάση κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη "να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα με εποικοδομητική διάθεση για συνέχιση του διαλόγου".

 

Αθήνα: Στηρίζουμε την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού

"Η ελληνική πλευρά στηρίζει την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Δεν θέλω, σε αυτή τη φάση, να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο που να αφορά, είτε τη στάση των κυπριακών αρχών, είτε τη στάση του κ. Ακιντζί" απάντησε σχετικά χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

 

Δείτε όλα τα σχόλια