Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εν όψει της Δευτέρας: Το Eurogroup μπορεί να ξεκλειδώσει έλευση των θεσμών

"Η συμφωνία", διαμήνυσε, "δεν είναι σαν το κόκκινο κρασί που γίνεται καλύτερο με τον χρόνο», αλλά η όποια καθυστέρηση μπορεί να την κάνει 'χειρότερη'" * "Κλειδί" δημοσιονομικά μετά το 2018 και εργασιακά

Με στόχο τον καθορισμό ημερομηνίας επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα στο Eurogroup της Δευτέρας συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών. Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπογράμμισε χθες πως οι εν λόγω «δύσκολες» διαβουλεύσεις «είναι ευκταίο να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό», επισημαίνοντας πως εάν επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα.

Όπως εξήγησε χθες ο ίδιος αξιωματούχος, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιστροφή των θεσμών, πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές επί της αρχής στη βάση της διαπραγμάτευσης. Αυτή, είπε, αφορά κυρίως τα δημοσιονομικά μετά το 2018 και τα εργασιακά. Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως σε συνέχεια και της δημοσίευσης των σαφώς βελτιωμένων προβλέψεων της Επιτροπής την περασμένη Δευτέρα, εφόσον η αποστολή των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών φτάσει στην Αθήνα, θα μπορέσει να γίνει επί της ουσίας συζήτηση για το πόσα και ποια μέτρα είναι αναγκαίο να νομοθετηθούν για μετά τη λήξη του προγράμματος.

 

Προνομοθέτηση λιγότερο από το 2%

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θα είναι σε θέση τότε να επανεξετάσει τις δικές του εκτιμήσεις, αφού θα πιστοποιήσει ποια από τα φορολογικά έσοδα είναι μόνιμα και ποια εφάπαξ έσοδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί τελικά η προνομοθέτηση μέτρων λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. που ζητάει σήμερα.

Τόνισε πάντως την ανάγκη να γίνουν τα αναγκαία για την επιστροφή των θεσμών το συντομότερο, καθώς, όπως είπε, η συμφωνία «δεν είναι σαν το κόκκινο κρασί που γίνεται καλύτερο με τον χρόνο», αλλά η όποια καθυστέρηση μπορεί να την κάνει «χειρότερη».

 

Πολλές ημερομηνίες ώς το καλοκαίρι...

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως ανάγκη» για έκτακτο Eurogroup, σημειώνοντας με νόημα ότι μέχρι το καλοκαίρι (σ.σ.: οπότε η Ελλάδα θα χρειαστεί χρήματα) υπάρχουν πολλές προγραμματισμένες συνεδριάσεις.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε μια δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι από το περασμένο Eurogroup δεν έχει προχωρήσει η νομοθέτηση των δράσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πως έχει παραμείνει η εφαρμογή μόνο του ενός τρίτου εξ αυτών, όπως είχε σημειώσει ο πρόεδρος του Eurogroup μετά το πέρας της προηγούμενης συνεδρίασης.

 

Πρώτα staff level agreement, μετά απόφαση στο ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνησε ότι, όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση συμφωνίας, υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι, εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

 

Δείτε όλα τα σχόλια