Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σύριζα: Φάρος φωτεινός για τις σύγχρονες μάχες

Τα μηνύματα του ΠτΔ και των πολιτικών κομμάτων - Πρ. Παυλόπουλος: Επιτακτικό το εθνικό χρέος μας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας

Την επικαιρότητα του αγώνα για τη δημοκρατία επισήμαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικές δυνάμεις τα μηνύματά τους για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι “το εθνικό μας χρέος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας γίνεται, μέσα στη σημερινή συγκυρία, ιδίως για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, τόσο περισσότερο επιτακτικό όσο οι ύπουλες δυνάμεις που απεργάζονται την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών -με αποκορύφωμα τα ναζιστικά κατάλοιπα, τα οποία ξυπνούν τους εφιάλτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- αναβιώνουν απειλητικά”. Τόνισε ότι “πενήντα χρόνια μετά η μνήμη των Ελλήνων παραμένει -και θα παραμένει στο διηνεκές- σε εθνική εγρήγορση για το στυγερό έγκλημα κατά της δημοκρατίας που συντελέσθηκε την αποφράδα ημέρα της 21ης Απριλίου 1967”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι εμείς, οι Έλληνες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα υπήρξε κοιτίδα και λίκνο της δημοκρατίας, “άρα οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε, αδιαλείπτως και αενάως, ως θεματοφύλακες ενός αναντικατάστατου θεσμικού και πολιτικού αγαθού, το οποίο, από τη φύση του, είναι εύθραυστο”. Επίσης ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως “κάθε φορά που η Ελλάδα στερήθηκε το αγαθό της δημοκρατίας, το 'τίμημα' υπήρξε εξαιρετικά επώδυνο, όχι μόνο για τους θεσμούς και τον άνθρωπο, αλλά ακόμη και για τον εθνικό μας κορμό”. “Η μαρτυρική Κύπρος, θύμα της ιταμής τουρκικής εισβολής και κατοχής, μας το θυμίζει έως σήμερα” σημείωσε.

Ο Πρ. Παυλόπουλος έπλεξε το εγκώμιο των πεσόντων - θυμάτων "των αδίστακτων πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967" σημειώνοντας ότι πρέπει να τιμώνται παντοτινά "εκείνοι που αντιστάθηκαν και βασανίστηκαν, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία όπως ταιριάζει στους Έλληνες".

Από τα κόμματα που χθες εξέδωσαν ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “η παραδειγματική αντίσταση του ελληνικού λαού στη μαύρη επταετία είναι πολύτιμη παρακαταθήκη, εφόδιο και φάρος φωτεινός για τις σύγχρονες μάχες”. Ανέφερε ειδικότερα ότι “πέρασε κιόλας μισός αιώνας από τη σκοτεινή νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, μία νύχτα που κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια αφήνοντας πίσω της εφιάλτες, καταστροφές και την τραγωδία της Κύπρου", για να τονίσει: "50 χρόνια μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών, θυμόμαστε, τιμούμε και συνεχίζουμε. Θυμόμαστε τους ακατάλυτους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία. Τιμούμε τους αγωνιστές της Αριστεράς, καθώς και όλους τους αγωνιστές κι όλες τις αγωνίστριες της δημοκρατίας που δεν δίστασαν, δεν φοβήθηκαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά, αντίθετα, υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις αξίες και τα ύψιστα ιδανικά". "Αλλά, πάνω από όλα", υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ, "συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές, σε χρόνια δύσκολα".

"Σε μία Ευρώπη που συνθλίβεται από πολιτικές λιτότητας, από τον στυγνό κι απάνθρωπο νεοφιλελευθερισμό, όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος η Ακροδεξιά, οι εθνικισμοί, η ξενοφοβία, ακόμα και οι νοσταλγοί της χούντας και του ναζισμού, όπως η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η παραδειγματική αντίσταση του ελληνικού λαού στη μαύρη επταετία είναι πολύτιμη παρακαταθήκη, εφόδιο και φάρος φωτεινός για τις σύγχρονες μάχες" τόνισε.

Στην εκτενή (7.000 λέξεων) ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 τονίζεται ότι τα γεγονότα που προηγήθηκαν, όσα ακολούθησαν στη διάρκειά της, αλλά και μετά, με την παράδοση της σκυτάλης στην αστική κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” υπό τον Κ. Καραμανλή, προσφέρουν πλούσια συμπεράσματα, χρήσιμα στους σύγχρονους λαϊκούς αγώνες και “αποδείχνουν ότι, προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, στη χρήση οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου”. “Οι εξελίξεις στα χρόνια της δικτατορίας επιβεβαίωσαν και πάλι ότι πλατιές εργατικές, λαϊκές, νεολαιίστικες δυνάμεις μπορούν τελικά να αντιδρούν και να κινητοποιούνται παρά τις συνθήκες ωμής βίας και ανοιχτής τρομοκρατίας” σημειώνεται.

“Η μαύρη επέτειος του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία κερδήθηκε και δεν χαρίστηκε. Αναδεικνύει τη μόνιμη ανάγκη να θωρακίζουμε, να προστατεύουμε και να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και τις λειτουργίες της” τόνισε η ΔΗΜ.ΑΡ. “Μας προτρέπει”, πρόσθεσε, “να έχουμε σταθερό το μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά, που επιχειρεί προκλητικά να αναβιώσει νεοναζιστικές, ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές ιδέες”, για να σημειώσει πως “ο αντιδικτατορικός αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι πάντα επίκαιρος και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ελληνικό λαό”.

Η Ένωση Κεντρώων ανέφερε ότι τότε η νεολαία οραματίστηκε μια Ελλάδα δικαιοσύνης, ισοπολιτείας και δημοκρατίας, "στη συνέχεια όμως η πολιτική ζωή διεφθάρη συν τω χρόνω και τα οράματα έμειναν μόνο οράματα και το όνειρο όλων μας για μια νέα Ελλάδα συγκρούονται σήμερα με πελατειακές νοοτροπίες, κρατικοδίαιτα βολέματα Μνημόνια και απελπισία". "Τώρα είμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι: ή κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να ανορθώσουμε τη χώρα ή δραπετεύουμε από την Ευρώπη και γινόμαστε τριτοκοσμικοί" ανέφερε.

Δείτε όλα τα σχόλια