Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Όταν η Ν.Δ. έφευγε από τη Βουλή για να μην ψηφίσει για τις off shore των πολιτικών

Πριν από 18 μήνες - Η διάταξη έδινε 60 μέρες διορία για να αποχωρήσουν και ο Αλ. Τσίπρας σχολίαζε σκωπτικά μετά την αποχώρηση: "Τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των εξήντα ημερών για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού"

Δεν έχουν περάσει 18 μήνες από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στη Ν.Δ. ότι έφυγε από τη Βουλή γιατί "τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των εξήντα ημερών για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού". Κάποιος πολιτικά κακοπροαίρετος θα έλεγε ότι ο πρωθυπουργός χθες δικαιώθηκε πολιτικά με όσα προέκυψαν από την εξωχώριο εταιρεία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη.

Η ιστορία, που περιέχει μεγάλες δόσεις πολιτικής υποκρισίας εκ μέρους της Ν.Δ., έχει ως εξής: Τον Ιούνιο του 2016 η Βουλή κλήθηκε να ψηφίσει μια διάταξη με την οποία δινόταν η δυνατότητα στα πολιτικά πρόσωπα και σε συγγενείς τους να έχουν εξωχώριες εταιρείες σε χώρες που είναι φορολογικά συνεργάσιμες με την Ελλάδα.

Τότε η Ν.Δ. (μαζί με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) φώναζε ότι ήταν φωτογραφική διάταξη για κυβερνητικό στέλεχος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία ρελάνς: Πρότεινε (και ψήφισε με ευρύτατη πλειοψηφία 190 ψήφων) διάταξη για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων και συγγενών τους (συζύγων, εν διαστάσει συζύγων, συγγενών πρώτου βαθμού, παρένθετων προσώπων) σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό. Και έδωσε διορία 60 ημερών για να αποχωρήσουν από αυτές τις εταιρείες.

Τι έκανε η Ν.Δ. στη Βουλή; Αποχώρησε! Και αυτό παρά το ότι επί τρεις ημέρες καλούσε τον πρωθυπουργό στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις. Μόλις εμφανίστηκε στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας και ήρθε μία αυστηρότερη διάταξη από την προηγούμενη, η Ν.Δ. ήταν το μόνο κόμμα που έφυγε από τη Βουλή!

Τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "αμνηστεύει τους υπευθύνους". Και έκανε το νεύμα για αποχώρηση λέγοντας ότι "εμείς στη γελοιότητα αυτή δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Μπορείτε να εισάγετε εν ονόματι της αμνήστευσης των υπευθύνων ό,τι διατάξεις θέλετε".

Ουσιαστικά η Ν.Δ. προσπάθησε τότε να αμφισβητήσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, αλλά ετράπη σε φυγή. Έλεγε τότε ο Αλ. Τσίπρας πως "πάει πολύ" η Ν.Δ. να κατηγορεί την Αριστερά για τις off shore την στιγμή που "και σήμερα δεν υπάρχει λίστα που να μην είναι μέσα το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου"! "Δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις διάφορες λίστες, στα Panama Papers, στα ημερολόγια του Χριστοφοράκου, στα payrolls της Siemens και των πολυεθνικών που κατέστρεψαν τη χώρα" έλεγε προφητικά ο πρωθυπουργός.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο Δένδιας, ο Άδωνις και το πολιτικό έλλειμμα του Κ. Μητσοτάκη

Η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε τελικά την ιδέα της πρότασης μομφής, μια άθλια κίνηση τακτικισμού, που αποσκοπούσε στο να κερδηθεί χρόνος ώστε να προετοιμαστεί ο δεύτερος γύρος των άθλιων επεισοδίων της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο