Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Θ.Φωτίου: Θέλουμε κράτος κοινωνικής προστασίας και όχι κράτος...Φρειδερίκης

Eurokinissi

Σε βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού προνοιακού κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης αναδεικνύεται ο ΟΠΕΚΑ, μετά τα Κέντρα Κοινότητας στους δήμους.

Με το νομοσχέδιο «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις» δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ, με στόχο ο πολίτης να παίρνει αμέσως την απάντηση αν δικαιούται ή δεν δικαιούται το επίδομα του, και ταυτόχρονα το κράτος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, ποιοι έχουν υποβάλει αίτηση, ποιοι δικαιούνται προνοιακά επιδόματα, σε πιο ο ύψος και εάν το δικαιούνται ή όχι.

Το ν/σ συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. 

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε η επεξεργασία και συζήτηση του σχεδίου νόμου να προχωρήσει με τη διαδικασία του επείγοντος καθώς, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, συμπεριλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις, και ο Ο.Π.Ε.Κ.Α. είναι καθολικός διάδοχος του Ο.Γ.Α.

Η ίδια εξήγησε ότι με βάση τον ν.4512/2018, εντός του Φεβρουαρίου, θα τεθεί στην Αττική σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα, για τα άτομα με αναπηρία και συνεπώς «είναι σημαντικό ο νέος Οργανισμός να έχει συσταθεί για να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του προγράμματος».

«Εμείς αυτό που παραλάβαμε, ήταν ένα διαλυμένο κράτος φιλανθρωπικό, ένα κράτος της Φρειδερίκης. Αυτή η κυβέρνηση θέλει κράτος κοινωνικής προστασίας και όχι ένα κράτος Φρειδερίκης που θα τελειώσει οριστικά», δήλωσε η Θεανώ Φωτίου σημειώνοντας ότι με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση εισάγει ένα σύστημα δικής έμπνευσης, ένα σύστημα που δεν είναι μνημονιακό. Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι από τον επόμενο μήνα όλοι οι δήμοι θα μπορούν να πληροφορούν τους πολίτες που θα απευθύνονται σε αυτούς τι δικαιούνται από το κράτος.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελισάβετ Σκούφα είπε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης και έρχεται να συμπληρώσει τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μείζονος σημασίας αυτής της Κυβέρνησης, όπως το Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, τη σύσταση Εθνικού Μηχανισμού για το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης και συνοχής, το νόμο για τα δικαιώματα με αναπηρίες, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας - ΚΕΠΑ και την κύρωση του αναθεωρημένου Κοινωνικού Χάρτη.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΠΕΚΑ θα αποτελεί ένα ενιαίο σύγχρονο και συνεκτικό διοικητικό σχήμα, σύστημα ανίχνευσης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού, αναφοράς των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και αποδοτικής διαχείρισης των πόρων που διατίθενται για τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η κ. Σκούφα επισήμανε ότι με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και την διασύνδεση της με άλλους κρατικούς φορείς, θα επιτευχθεί και η προγραμματισμένη παροχή των επιδομάτων, δηλαδή όλα επιδόματα να δίνονται τις ίδιες ημερομηνίες και οι οικογένειες να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά συνίσταται ένας ενιαίος φορέας υλοποίησης προνοιακών παροχών και κοινωνικών υπηρεσιών, με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια», είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και υπογράμμισε ότι η μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Ενιαίο Οργανισμό Προνομιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), πρέπει με τις οικονομικές ενισχύσεις και τις κοινωνικές του υπηρεσίες να προσφέρει μια ανάσα ζωής στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, που ειδικά τα τελευταία χρόνια πλήττονται ολοένα και περισσότερο. Επισήμανε παράλληλα ότι με τη λειτουργία του ενοποιημένου μητρώου του ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να μηδενιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια