Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές»

Απαντώντας στις δηλώσεις του Κ.Μητσοτάκη για την απλή αναλογική, ο Π.Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι «παρά τα όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, για την πρόθεσή του να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα την εχθρεύονταν. Διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία, απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και σήμερα εγγυάται την υποστελέχωση των ΟΤΑ»

«Η νέα επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην απλή αναλογική καταδεικνύει απλώς την εμμονή του ίδιου και του κόμματός του στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος που, σε ό,τι αφορά στην Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους» σημειώνει ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτει ότι «το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφαλίζει στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού που λαμβάνει. Εάν το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν στις εθνικές εκλογές, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 180 βουλευτές. Τέτοιο είναι το μέγεθος της αλλοίωσης».

«Παρά τα όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, για την πρόθεσή του να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός είναι ότι πάντα την εχθρεύονταν, στη βάση μιας συγκεντρωτικής αντίληψης για το Κράτος. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία εναντιώθηκε σε όλες τις μεταρρυθμιστικές  απόπειρες που προηγήθηκαν», σημειώνει ο ΥΠΕΣ.

Αναφερόμενος στον Κ.Μητσοτάκη, ο Πάνος Σκουρλέτης υπγραμμίζει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία, απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και σήμερα εγγυάται την υποστελέχωση των ΟΤΑ, υποστηρίζοντας  ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο διηνεκές, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες, ο κανόνας του 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, εξέφρασε την αντίθεσή του στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε για την αυτοδιοίκηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Έχει δίκιο η Ν.Δ.

Ναι, φυσικά. Έχει δίκιο η Ν.Δ. Ο Τσίπρας φταίει που ακυρώθηκε το ντιμπέιτ. Βρήκε μια αστεία δικαιολογία, τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο