Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πατούλης και Αγοραστός έκαναν μπάχαλο τη Βουλή

Με προσβολές και ειρωνείες απαξίωσαν τη συζήτηση - Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποχώρησε όταν του αφαιρέθηκε ο λόγος επειδή έβρισε τον Ηλ. Καματερό

Να τινάξουν στον αέρα την ενημέρωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για τον «Κλεισθένη» προσπάθησαν οι Γ. Πατούλης και Κ. Αγοραστός, διακόπτοντας και προσβάλλοντας συνεχώς τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση όταν του αφαιρέθηκε ο λόγος επειδή πρόσβαλε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Καματερό καλώντας τον να... πάει στον γιατρό της Βουλής, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Γάκης απέβαλε τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ έπειτα από έντονη αντιπαράθεσή του με τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη, τον οποίο αποκάλεσε «κύριο κωλοτούμπα».

«Η απλή αναλογική πειράζει» υπογράμμισε ο Κ. Πουλάκης, επισημαίνοντας τον βασικό λόγο της έντονης αντίθεσης των δύο αιρετών στον «Κλεισθένη». Οι δύο εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης δεν παρέλειψαν να δώσουν «κομματικό» χρώμα στις τοποθετήσεις τους, κάνοντας αναφορές στο δημοψήφισμα του 2015 για να υποστηρίξουν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για ενδυνάμωση της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι ειλικρινείς.

Προσβλητικές επιθέσεις

Ειδικά ο Γ. Πατούλης αντιμετώπισε τους βουλευτές της πλειοψηφίας αφ' υψηλού κατηγορώντας τους ως ανενημέρωτους για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Επίσης, δεν απέφυγε συχνές λαϊκίστικες αναφορές στην προστασία των βουλευτών από την ασυλία, σε αντίθεση με τους δημάρχους, προσπαθώντας έτσι να απαξιώσει τις θέσεις των βουλευτών.

Από τη μεριά του, ο Κ. Αγοραστός ενοχλήθηκε από τις αναφορές του Κ. Πουλάκη ότι άλλαξε άποψη και πλέον είναι αντίθετος στην ξεχωριστή εκλογή του περιφερειάρχη και των χωρικών περιφερειαρχών και επιτέθηκε προσωπικά στον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών θυμίζοντας τις θέσεις του Κ. Πουλάκη ως περιφερειακού συμβούλου, ενώ χαρακτήρισε την αναλογική των δύο γύρων «δόλια».

Χαμηλοί τόνοι του προεδρεύοντα

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Δ. Γάκης προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, ώστε να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση στην πλέον αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το σημαντικό αυτό νομοθέτημα. Η πρόθεση όμως των δύο αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ. ήταν να μην αφήσουν να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση. Παρά την επιείκεια που έδειξε ο Δ. Γάκης, οι Γ. Πατούλης και Κ. Αγοραστός επέμειναν στην προσβλητική τους συμπεριφορά, υποχρεώνοντάς τον να πάρει πειθαρχικά μέτρα.

Κ. Πουλάκης: Συνεχίζουμε τη συζήτηση

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, σχολιάζοντας την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ των προέδρων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και βουλευτών μελών της Επιτροπής, ο γ.γ. του ΥΠΕΣ δήλωσε: «Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, ενώ δικαίως διεκδικούν θεσμικό σεβασμό προς το πρόσωπό τους, απέδειξαν ότι δεν σέβονται αντίστοιχα τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών στη Βουλή. Είναι κρίμα ότι, για πολλοστή φορά, οι ηγεσίες της Αυτοδιοίκησης -πολύ μακριά από τη γνήσια αγωνία της πλειοψηφίας των αιρετών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης- επιδόθηκαν σε μία συνειδητή προσπάθεια έντασης, που ματαιώνει κάθε ουσιαστική συζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, ως υπουργείο, σεβόμενοι το θεσμικό και δημοκρατικό μας καθήκον, συνεχίζουμε τη συζήτηση ανοιχτά και δημοκρατικά με όλες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που έχουν την πραγματική διάθεση να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τους δήμους και τις Περιφέρειες».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

151

Με την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε εχθές από τη Βουλή, η κυβέρνηση κέρδισε μια σημαντική πολιτική μάχη. Η προσπάθεια που καταβάλλει η αντιπολίτευση εδώ και επτά μήνες να αποσταθεροποιήσει τον...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο