Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η ΠΓΔΜ ενέκρινε τροπολογίες βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών

Υιοθετήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο - Η πρώτη τροπολογία αφορά τη μετονομασία σε "Βόρεια Μακεδονία" * Απαλείφεται από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ το άρθρο 49 που αναφερόταν σε "ανήκοντες στον μακεδονικό λαό που ζουν σε γειτονικές χώρες"

και γίνεται πλέον αναφορά σε "διασπορά", όπως στο ελληνικό σύνταγμα * Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν πως η εξέλιξη αποδεικνύει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει "αποτελεσματικές δικλίδες ασφαλείας", που "δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας"

Τα τελικά κείμενα των τεσσάρων τροπολογιών του συντάγματος στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών υιοθέτησε και κατέθεσε στη Βουλή χθες το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ. Η πρώτη τροπολογία αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Όπως σημειώνεται, η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του συντάγματος με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ.: Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας από το 1944), ενώ θα περιλαμβάνεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Αχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων. Στο σύνταγμα της γείτονος με την τρίτη τροπολογία προστίθεται η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Η τέταρτη τροπολογία προβλέπει τα πιο κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

1. "Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού".

2. "Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό".

3. "Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων, καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα".

4. "Επ' αυτού η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Αυτή η τροποποίηση οδηγεί στην απαλοιφή από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ του άρθρου 49, το οποίο σήμερα αναφέρει ότι "η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες". Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία επί των τελικών τροπολογιών αναμένεται να διεξαχθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ενώ για την έγκρισή τους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, ήτοι 80 βουλευτών στους 120.

Κυβερνητικές πηγές: Η πορεία εφαρμογής της συμφωνίας συνεχίζεται

Σχολιάζοντας την έγκριση των τροπολογιών κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μια εξέλιξη που αποδεικνύει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλίδες ασφαλείας, οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας.

Η Αθήνα τονίζει ιδιαίτερα τη νέα διατύπωση που αναφέρεται σε "ομογένεια". Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στην παράγραφο 3 του άρθρου 49 η νέα διατύπωση που αναφέρεται στην «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού συντάγματος. "Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται" τονίζεται.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι "όποιες τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ [τις οποίες ανακάλεσε τονίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 4(3)] έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες, προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη συμφωνία των Πρεσπών παραμένει".

Δείτε όλα τα σχόλια