Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Μακεδονικό" - Κυπριακό στις επαφές Κατρούγκαλου με Νίμιτς - Λουτ

Οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού και η συμφωνία των Πρεσπών τέθηκαν στο επίκεντρο των δύο συναντήσεων που είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος...

Οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού και η συμφωνία των Πρεσπών τέθηκαν στο επίκεντρο των δύο συναντήσεων που είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τη σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για τις συνομιλίες Τζέιν Χολ Λουτ και τον ειδικό μεσολαβητή για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμτις.

Σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον ο Γ. Κατρούγκαλος, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, συμμετέχει στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ, μια διαδικασία που επιβεβαιώνει την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, θεσμοθετώντας τη συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Έλληνας ανΥΠΕΞ συναντάται με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο και τον σύμβολο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπόλτον.

Διαθέσιμος ο Νίμιτς

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση ο Μ. Νίμιτς έκανε λόγο για πολύ καλή συζήτηση για τη συμφωνία και τη διαδικασία στις δύο χώρες. “Συμφωνήσαμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την περιοχή, για τις σχέσεις των δύο χωρών” σημείωσε και πρόσθεσε ότι η πολιτική διαδικασία στις δύο δημοκρατικές χώρες προχωρά. Ερωτηθείς εάν έστειλε μήνυμα στην ΠΓΔΜ στον απόηχο των δηλώσεων Ζάεφ, ο Μ. Νίμιτς αρκέστηκε να επισημάνει ότι τους τελευταίος μήνες βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές “με έναν αθόρυβο τρόπο” και πως δεν θέλει να μιλήσει για την πολιτική διαδικασία σε καμία από τις δύο χώρες. Συμπλήρωσε ότι, αν οι δύο πλευρές χρειάζονται τη βοήθειά του, είναι έτοιμος ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ να φανεί χρήσιμος.

Αναχρονιστικό καθεστώς οι εγγυήσεις

Στις δηλώσεις του ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις που είχε για κρίσιμα εθνικά μας θέματα, για τα καθοριστικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τα οποία αφορούν γενικότερα το διεθνές δίκαιο και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, το Κυπριακό και το "Μακεδονικό". Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Τζ.Χ. Λουτ, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γ. Κατρούγκαλος ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την εξωτερική πτυχή του Κυπριακού. “Επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Της επανέλαβα τις γνωστές μας θέσεις για το ότι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη την πρόοδο που έγινε στο Κραν Μοντανά και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Σημείωσε ότι “φυσικά η ελληνική θέση παραμένει ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και ότι δεν μπορεί πια να διατηρηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων”.

Επισημαίνεται ότι η αξιωματούχος του ΟΗΕ θα βρίσκεται στη Λευκωσία για συναντήσεις με τους δύο ηγέτες που στοχεύουν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ενώ την Παρασκευή μεταβαίνει στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια