Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης: Προσήλωση της Ν.Δ. στη συνταγματοποίηση της λιτότητας

EUROKINISSI

Κ. Τασούλας: "Να προφυλάξουμε μέσω του συντάγματος τους εαυτούς μας και τον ελληνικό λαό από τον πειρασμό και τη χίμαιρα των παροχών"!

Η ιδεολογική προσήλωση της Ν.Δ. στους μνημονιακούς περιορισμούς και τη συνταγματοποίηση της λιτότητας έγινε φανερή κατά την παρουσίαση της πρότασής της για συνταγματοποίηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών κατά την σχετική συζήτηση στην Επιτροπή της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αν και τα στελέχη της Ν.Δ. επιχείρησαν να εμφανίσουν την πρότασή τους ως «νοικοκύρεμα», δυσκολεύτηκαν να κρύψουν τη "δυσανεξία" της Ν.Δ. προς τις κοινωνικές παροχές.

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας μίλησε για «συνταγματοποίηση της δημοσιονομικής νοικοκυροσύνης», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο στόχος είναι «να προφυλάξουμε μέσω του συντάγματος τους εαυτούς μας και τον ελληνικό λαό από τον πειρασμό και τη χίμαιρα των παροχών». «Ξόδευε και μη ερεύνα; Θέλουμε να είμαστε νοικοκύρηδες ή όχι;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε ότι στη Μεταπολίτευση, «υπό την επιρροή λαϊκιστικών δυνάμεων, ακολουθούνταν επεκτατική πολιτική ασταμάτητα» από τις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων. Ο Μ. Βορίδης δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «εσείς τους λέγατε 'τι είναι αυτά που κάνετε, πάτε στον γκρεμό;' 'Ψίχουλα δίνετε' λέγατε». Τα στελέχη της Ν.Δ. υποστήριξαν την πρότασή τους και επικαλούμενοι τη νομοθετική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που δεν έχει καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι «η διαφορά από μια δημοσιονομική πολιτική, η οποία ασκείται με την ελεύθερη βούληση των πολιτών της χώρας, με μια δέσμευση, η οποία έχει υπαγορευτεί από ιστορικές περιστάσεις, είναι πολύ μεγάλη».

Κ. Δουζίνας: Τραύμα για τη Δεξιά

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας αναφέρθηκε στις προτάσεις για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή των πολιτών αποθαρρύνεται από την εντεινόμενη επίκληση των ειδικών και των τεχνοκρατών, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν τις «σωστές απαντήσεις» για τα προβλήματα. Ειδικά για τα δημοψηφίσματα και τις προτάσεις νόμου με λαϊκή πρωτοβουλία, ο Κ. Δουζίνας σχολίασε δηκτικά ότι «επτά-οκτώ χρόνια μετά τις πλατείες, τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα, η άμεση δημοκρατία αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο τραύμα για τους συναδέλφους και τη Δεξιά».

«Δεν υπάρχει σ’ αυτή τη φάση κανένας λόγος να κολακεύουμε κανέναν, και ιδίως τον λαό» επανέλαβε κυνικά ο Κ. Τασούλας, διαφωνώντας με τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, ενώ και ο γενικός εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι «όταν η αρχή της αποτελεσματικότητας δεν στηρίζει τη δημοκρατική αρχή, τότε οι δημαγωγοί στρέφουν τον λαό εναντίον της δημοκρατίας» ζητώντας σταθερές κυβερνήσεις.

Τον Νίκο Πουλαντζά και την «Κρίση του κράτους» θύμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος επισημαίνοντας την ενίσχυση του τεχνοκράτη σε σχέση με τον πολιτικό και την «ωραία μηχανή που εκμηδένιζε την πολιτική πτυχή κάθε ζητήματος και δεν επέτρεπε διαφορετικές αντιλήψεις».

Δείτε όλα τα σχόλια