Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Ν.Δ. υπερασπίζεται τις πολιτικές δυναστείες

Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης - Νέος εκβιασμός Γεωργιάδη με το άρθρο 16 και ύβρεις - Γ. Κατρούγκαλος: Η Ν.Δ. να μην ονειρεύεται ότι μπορεί να ξεκινήσει ξανά τη συνταγματική διαδικασία

Την έντονη αντίθεσή τους στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματικό περιορισμό των βουλευτικών θητειών εξέφρασαν οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης επικαλούμενοι... παραβίαση της λαϊκής βούλησης. Την ίδια ώρα, ξόρκιζαν τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία και ζητούσαν συνταγματοποίηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μιλώντας για την ανάγκη να προφυλαχθεί το πολιτικό σύστημα από τον... λαϊκισμό. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη νομιμοποίηση της Βουλής, ως του βασικού κέντρου λήψης πολιτικών αποφάσεων και άρα να ενισχύσουμε και τη νομιμοποίηση ατομικά του βουλευτή» υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «βασικός λόγος που έχουμε αυτήν τη γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα είναι αυτό που ονομάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας 'υπεροχή του οικονομικού επί του θεσμικού'». Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε αρνητικά στο γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε ελάχιστες άλλες χώρες, κυβερνάται από πολιτικές δυναστείες, παρατηρώντας ότι «ο περιορισμός της θητείας των βουλευτών βρίσκεται στην κατεύθυνση της ανάγκης αποφυγής του επαγγελματισμού που πλήττει εκείνη ακριβώς την πλευρά του κύρους του βουλευτή, τη δημοκρατική νομιμοποίησή του».

Απάντηση στον εκβιασμό Γεωργιάδη

Ο Γ. Κατρούγκαλος είχε αντιπαράθεση με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επανέλαβε τον θεσμικό εκβιασμό για ναυάγιο της αναθεώρησης χωρίς συμφωνία στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «έχουμε ήδη συνταγματική διαδικασία αναθεώρησης που έχει ξεκινήσει. Ανεξαρτήτως από την ευόδωση ή την αποτυχία της, δεν μπορεί να ξεκινήσει ξανά νέα αναθεωρητική διαδικασία πριν την πάροδο πέντε ετών από την επόμενη Βουλή», καλώντας τη Ν.Δ. σε συνταγματικές συναινέσεις «αντί να ονειρεύεται ότι μπορεί να ξεκινήσει ξανά τη συνταγματική διαδικασία την επόμενη περίοδο».

Ο Άδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το συνταγματικό όριο θητειών στους βουλευτές «φρενοβλάβεια ομαδικού αντικοινοβουλευτικού λαϊκισμού που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα». Αντίθετα, υπερασπίστηκε την πρόταση για συνταγματοποίηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «θεραπεία του βασικού προβλήματος δημοσιονομικής αναξιοπιστίας της χώρας, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, άρα εξασφάλιση ότι καμία κυβέρνηση στο μέλλον, ασχέτως του λαϊκισμού που μπορεί να επικρατεί σε μια τρέχουσα προεκλογική περίοδο, δεν θα μπορεί να παραβιάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας υποστήριξε πως «λέτε ότι ο λαός δεν μπορεί να εκλέξει έναν βουλευτή για τέταρτη συνεχόμενη φορά, ενώ δίνετε το δικαίωμα για τέσσερα επιπλέον είδη δημοψηφισμάτων». Ο Κώστας Τζαβάρας μίλησε για «περιορισμούς που ουσιαστικά στρέφονται εναντίον της λειτουργίας της Δημοκρατίας» και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για «κάμψη της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας». Υπέρ του περιορισμού των θητειών του βουλευτών τάχθηκε και πάλι ο βουλευτής της Ν.Δ. Θόδωρος Φορτσάκης, ενώ, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., τάχθηκε υπέρ της αναδρομικότητας των φόρων.

Ευ. Βενιζέλος: Αναθεωρητικός πληθωρισμός!

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος διαφώνησε με τον περιορισμό των βουλευτικών θητειών και στήριξε τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Πάντως, ο Β. Βενιζέλος απέρριψε την πρόταση της Ν.Δ. για σταθερούς εκλογικούς κύκλους, ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις της για τη λειτουργία της Βουλής «αναθεωρητικό πληθωρισμό». Ο Β. Βενιζέλος διαφώνησε επίσης με την απαγόρευση της αναδρομικής φορολόγησης, ενώ συμφώνησε με τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στα πελατειακά δίκτυα

«Η ισχυρή παρουσία πολιτικών δυναστειών στον ελληνικό δημόσιο βίο συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός συστήματος πελατειακών σχέσεων» τόνισε ο Βασίλης Τσίρκας, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο για την κοινωνία μας είναι να αντικαταστήσει τις σημερινές ιεραρχικού, φεουδαρχικού τύπου πελατειακές πυραμίδες». Η Μαρία Θελερίτη σημείωσε ότι «η μακρόχρονη παραμονή στο βουλευτικό αξίωμα ευνοεί την ανάπτυξη προσωπικών δικτύων ανάμεσα σε βουλευτές και εκλογείς».

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης τόνισε ότι η συνταγματοποίηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού «θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο περιορισμού των κοινωνικών δικαιωμάτων». Ο Θοδωρής Δρίτσας αναρωτήθηκε αν μπορούμε να στερήσουμε από μια κυβέρνηση τη δυνατότητα «να δημιουργήσει τον βατήρα για μια νέα αναπτυξιακή πορεία μέσα απ’ αυτήν την προσωρινή υποχώρηση».

Δείτε όλα τα σχόλια