Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν.Βούτσης: Η ένταξη των μεταναστών συνδέεται με το μέλλον της ΕΕ

Eurokinissi

Οι ευρωπαϊκοί λαοί χρειάζεται να ενισχύσουν ένα νέο πολιτικό συσχετισμό σε όλα τα επίπεδα των εκλεγμένων οργάνων της ΕΕ, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής

Η διαμόρφωση και η εφαρμογή μιας συνεκτικής, σύγχρονης, ανθρώπινης πολιτικής για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών «εγγράφεται ευθέως στα ζητούμενα, ως απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, στα διακυβεύματα, για την υπόσταση, το μέλλον, την οντότητα και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενόψει των ευρωεκλογών, κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα «Ενίσχυση των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Ενσωμάτωσης των Μεταναστών/Μεταναστριών στην Ελλάδα».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί χρειάζεται να ενισχύσουν ένα νέο πολιτικό συσχετισμό σε όλα τα επίπεδα των εκλεγμένων οργάνων της ΕΕ, που θα βοηθήσει στην εμπέδωση τέτοιων πολιτικών, «για να φύγουμε από το διχασμό, τον απομονωτισμό, την ανοχή της μη τήρησης των κανόνων, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές, που απειλούν την περαιτέρω διάλυση της ΕΕ».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια νέα εποχή, σε μια αναλογική ανάληψη ευθυνών όλων των κρατών-μελών, τη θεσμική θωράκιση των κοινωνιών και μια μακροχρόνια πολιτική ένταξης για τα μεγαλύτερα κύματα των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση παραμένει «θετικά στρατευμένη με όσους προωθούν τέτοιες πολιτικές», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

«Οι ανοιχτές κοινωνίες είναι οι δημοκρατικές κοινωνίες, που δέχονται όλους τους ανθρώπους», ανέφερε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης, υποστήριξε ότι η ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια, αποτέλεσε το πρώτο μέσο κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

Η εθνική στρατηγική για την ένταξη έχει ως στόχο μια χώρα, η οποία θα λειτουργεί για όλους, όχι για τους λίγους και προνομιούχους, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Αποτελεί μια διαδικασία, που παίρνει χρόνο: ξεκινάει με την κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων και καταλήγει στην αναγνώριση της πολιτικής υπόστασης του καθένα, δηλαδή στη διασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων του καθένα, που διαλέγει την Ελλάδα ως τόπο του. «Η μετανάστευση είναι ευκαιρία για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και όχι πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Κλάπας.

Η Πατρίτσια Μπουσολίνι, από τη γενική διεύθυνση του Κέντρου Κοινών Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε τη δραστηριότητα του Κέντρου, το οποίο έχει ως βασική αποστολή την αξιοποίηση πληροφοριών από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένων και είναι ανεξάρτητο από ιδιωτικά συμφέροντα, ανέλυσε η κ. Μπουσολίνι.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις