Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γέφυρα στο Αιγαίο

Στα τέλη Οκτωβρίου η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης

Το σχέδιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Σμύρνης είναι παλιό. Είκοσι χρόνια πάνε κι έρχονται στα λιμάνια των δύο πόλεων περισσότερο ή λιγότερο ενδιαφερόμενες εταιρείες που θέλουν να το υλοποιήσουν, κι όμως πάντα κάπου κολλούσε. Σε μια ακόμη φάση έντασης μεταξύ των δύο χωρών, στην ελληνική ή την τουρκική γραφειοκρατία, στις αμφιβολίες μήπως δεν εμφανιστούν πελάτες, στη… νιρβάνα των διοικήσεων του ΟΛΘ. Κι όταν τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήγε να επισκεφθεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, πολλοί υπέθεσαν ότι η κοινή ευχή των δύο ανδρών “να είναι έτοιμη το καλοκαίρι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης” θα έμενε ακριβώς αυτό. Ευχή.

Μπορεί κι αυτό το καλοκαίρι να περάσει χωρίς να ξεκινήσει το καράβι, αλλά αυτή τη φορά η καθυστέρηση θα είναι λίγων μηνών -και όχι ακόμη είκοσι ετών. Η εταιρεία Levante Ferries έχει ήδη αγοράσει το πρώτο πλοίο -μήκους 160 μέτρων, που χωράει 60 μεγάλες νταλίκες και πάνω από 600 επιβάτες- και προσπαθεί να ξεπεράσει τα τελευταία εμπόδια, ώστε στα τέλη Οκτωβρίου να ξεκινήσουν τα δρομολόγια. “Είμαστε επίμονοι και ρομαντικοί. Θέλουμε να γίνουμε μια γέφυρα στο Αιγαίο και πιστεύουμε ότι η σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης θα είναι εξαιρετικά επωφελής και για τον τουρισμό και για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών” έλεγε χθες στην “Α” ο Γιώργος Θεοδόσης από τη Levante Ferries. Και ήταν πανευτυχής για την άμεση ανταπόκριση του δημάρχου της Σμύρνης Τουλτς Σογιέρ, που έφτασε χθες στην Αθήνα για συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, που έχει πάρει πολύ ζεστά την όλη υπόθεση.

“Για μας η σύνδεση ήταν όνειρο δεκαετιών και σήμερα είναι βασική προτεραιότητά μας” τόνισε ο Σογιέρ φροντίζοντας να διαβεβαιώσει ότι το λιμάνι της Σμύρνης θα κάνει το παν για να πετύχει το σχέδιο. Σύμμαχός του στην άλλη πλευρά είναι ο -ακόμη- δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δεν έκρυβε χθες την ικανοποίησή του για το ότι το σχέδιο επιτέλους προχωράει.

Σε μια φάση που πάλι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών χτυπάει “κόκκινο” αυτά τα... ταπεινά σχέδια είναι που φέρνουν τους δύο λαούς πιο κοντά, που ωφελούν τις οικονομίες και των δύο κρατών και που οδηγούν σε ένα ειρηνικό μέλλον.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Επικοινωνιακή καραντίνα

Για όσους δεν το έχουν προσέξει, η πολιτική έχει τελειώσει. Στον δημόσιο χώρο δεν υπάρχει αντιπαράθεση, οι αιχμές της κυβέρνησης δεν διασταυρώνονται πουθενά, ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με την κοινωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις