Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ.Αναγνωστοπούλου: Η ταύτιση του κ. Μητσοτάκη με τον Τραμπ δεν ήταν από τις φωτεινές στιγμές της εξωτερικής μας πολιτικής (Video)

«Πάρα πολύ σοβαρό θέμα, για να εξαντλείται σε επικοινωνιακά τερτίπια» χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη

«Η εξωτερική πολιτική είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα για να εξαντλείται σε επικοινωνιακά τερτίπια, λογοπαίγνια και σοβαροφάνειες. Δεν είναι θέμα γλωσσομάθειας», τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ίδια μιλώντας στην κοινή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Επιτροπή Οικονομικών, στη συζήτηση για το ν/σ του ΥΠΕΞ με θέμα: «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ» επεσήμανε ότι «η ταύτιση και η αφοσίωση που εκφράστηκε στο πρόσωπο του Τραμπ στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ειδικά σε ότι αφορά μία δύσκολη περίοδο και κατάσταση στην περιοχή μας, δεν ήταν από τις φωτεινές στιγμές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Όσον αφορά στο Brexit, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι μετά από αυτό, «η ΕΕ χάνει μέρος μιας μνήμης που τελικά δεν διεκδίκησε και τώρα αυτό αρχίζει να φαίνεται. Αυτή η μνήμη ήταν ο αντιφασιστικός, αντιναζιστικός αγώνας που ο Βρετανικός λαός πήρε μέρος με όλες του τις δυνάμεις. Αυτή η λαϊκή μνήμη, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ ούτε σε επίπεδο ταυτότητας ούτε σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, κάτι που απομόνωσε τους λαούς».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «από την άλλη μεριά για το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης είναι μία μεγάλη απώλεια από την άποψη ότι κέρδισε μία μεγάλη ελίτ η οποία αναπαρήγαγε μονίμως αυτήν την αποικιακή αντίληψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλο για την ΕΕ».

«Είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι μία εξέλιξη που πρέπει να τη δούμε πολύ προσεκτικά ως προς το τι μπορεί να σημαίνει για την Ευρώπη. Μπαίνουμε σε αγεωγράφητα νερά τα οποία είναι πολύ δύσκολο να δούμε που θα οδηγήσουν, πολύ περισσότερο που δείγματα μίας πραγματικής απογοήτευσης των Ευρωπαίων πολιτών από την ΕΕ, είναι πρόδηλα», επεσήμανε η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, η Σ.Αναγνωστοπούλου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «οι λαϊκιστικές δυνάμεις, οι εθνικιστικές δυνάμεις ανεβαίνουν σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι ένα δείγμα που πρέπει να μας ταρακουνήσει όταν κάνουμε συζητήσεις για ένα τόσο δύσκολο ζήτημα». 

Τέλος, η ίδια υπογράμμμισε ότι «με συμφωνία να ολοκληρωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πλέγμα των σχέσεων ΗΒ - ΕΕ είναι πάρα πολύ πολύπλοκο. Θα απαιτηθεί υπομονή, πολύ σκληρή δουλειά για να είναι προς όφελος των λαών και όχι διακρατικών συμφωνιών που θα γίνουν με οποιονδήποτε τρόπο».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο