Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ελλειπείς ενημερώσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Με προχειρότητα και χωρίς υπογραφή ούτε του υπουργού ούτε του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών απαντήθηκε η καταγγελία της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ρένας Δούρου για "εν κρυπτώ άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, αφού αποφεύγεται ακόμη..."

Με προχειρότητα και χωρίς υπογραφή ούτε του υπουργού ούτε του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών απαντήθηκε η καταγγελία της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ρένας Δούρου για "εν κρυπτώ άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, αφού αποφεύγεται ακόμη και η στοιχειώδης ενημέρωση των κομμάτων για κρίσιμα θέματα, που ενδεχομένως να διαμορφώσουν καθοριστικά μελλοντικές εξελίξεις".

Στη Ρένα Δούρου, απάντησε και το ΠΑΣΟΚ αφήνοντας αιχμές για την απουσία Τσίπρα από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., για να λάβει μία "πληρωμένη" ανταπάντηση από τη βουλευτίνα πως "Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, τελεί εν συγχύσει" χαρακτηρίζοντάς το "ανίκανο να διακρίνει την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής σε κρίσιμη συγκυρία από τις μικροκομματικές του επιδιώξεις" και να καταλήξει: "Ο καθείς και τα όπλα του".

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρ. Δούρου, δύο μήνες μετά την σχετική έγγραφη δήλωση του ΥΠΕΞ πως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής "θα συγκληθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον" "κι ενώ πρόκειται την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον, δεν έχει συγκαλέσει το ΕΣΕΠ."

Απαντώντας το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: "Αν η κ. Δούρου, πριν εκδώσει την ανακοίνωσή της, ρωτούσε πότε προγραμματίζεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, θα ήξερε ότι η συνεδρίαση είχε σχεδιαστεί για την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και αναβλήθηκε για μία εβδομάδα λόγω της μετάβασης του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον".

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς αποδεικνύεται μία διάθεση υποβάθμισης του θεσμού ακόμη και σε σύγκριση με πεπραγμένα προηγούμενου υπουργού της ίδιας κυβέρνησης. Ενδεικτικά, επί Αβραμόπουλου, η σχετική πρόσκληση στο ΕΣΕΠ είχε σταλεί ένα μήνα πριν συνοδευόμενη από φάκελο με πλήρη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που "τρέχουν".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο