Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τη Σαρία

«Οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές»

«Η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες. Καλό θα ήταν η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο της αντίδρασης της Άγκυρας.

Υπενθυμίζει επίσης ότι οι «διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε ένα ιστορικό βήμα, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο για την Σαρία, το οποίο ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Είναι μια ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, αναβαθμίζοντας εν τέλει την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας.

Η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες. Καλό θα ήταν η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις.

Περαιτέρω, υπενθυμίζουμε ότι οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το τουρκικό ΥΠΕΞ νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «η ελληνική Βουλή στις 9 Ιανουαρίου έκανε αποδεκτή μια νομοθεσία που επιτρέπει την εφαρμογή του Αστικού Δικαίου σε ένα ζήτημα που προκαλούσε διαφωνίες μεταξύ των πλευρών, θέτοντας ως προαιρετική τη χρήση των αρμοδιοτήτων του ισλαμικού νόμου για την ‘Τουρκική’ Μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

«Οι Αρχές της Ελλάδας, όπως έκαναν και σε άλλα ζητήματα που αφορούσαν τα καθήκοντα των εκλεγμένων μουφτήδων, δεν διαβουλεύτηκαν με τους εκλεγμένους μουφτήδες, ούτε και γι’ αυτήν τη νομοθετική εργασία», σημείωνε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Το εν λόγω νομοθέτημα ετοιμάστηκε όταν ένας ‘ομογενής’ μας της Δυτικής Θράκης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει και τις άλλες αποφάσεις του ΕΔΑΔ χωρίς διακρίσεις και σε αυτό το πλαίσιο να καταχωρήσει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της μειονότητας χωρίς να βρίσκει δικαιολογία την ονομασία τους».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνιζε επίσης ότι παρακολουθεί «με θλίψη την τελευταία περίοδο την Ελλάδα η οποία δεν αναγνωρίζει τους εκλελεγμένους μουφτήδες της ‘τουρκικής’ μειονότητας της Δυτικής Θράκης να ασκεί πιέσεις διά των ποινικών ερευνών στους εκλεγμένους μουφτήδες».

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν, σε δίκες του ΕΔΑΔ η Ελλάδα καταδικάστηκε πέντε φορές με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας όσον αφορά την εκλογή των μουφτήδων. Γι’ αυτό το λόγο αναμένουμε η Ελλάδα να έχει πάρει το μάθημά της από το παρελθόν και να δώσει τέλος στις νομικές διώξεις που ασκεί εναντίον των εκλελεγμένων μουφτήδων», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Δείτε όλα τα σχόλια