Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γερμανία: Νέα έκκληση προς την Τουρκία να «απέχει από παράνομες γεωτρήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ

«Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις», σημείωσε ο αν. εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών

Νέα έκκληση προς την Άγκυρα «να αποφύγει την κλιμάκωση και να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις» απηύθυνε σήμερα το Βερολίνο, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, ο οποίος υπερασπίστηκε τα μέτρα που αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε βάρος της Τουρκίας.

Μάλιστα ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων κατά της Τουρκίας.

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε επίσης την ελπίδα για πρόοδο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού βοηθώντας και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου.

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη, ιδιαίτερα τις τουρκικές ανακοινώσεις για γεωτρήσεις νοτιοανατολικά της κυπριακής χερσονήσου της Καρπασίας», σημείωσε ο Κ.Μπούργκερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη στα Συμπεράσματά του από τις 20 Ιουνίου έχει καταδικάσει την διαρκή παράνομη πρακτική της Τουρκίας. Και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. υπέδειξε ήδη αρχές Ιουλίου πιθανές συνέπειες της τουρκικής πρακτικής. Υπό αυτή την έννοια δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το Συμβούλιο την Δευτέρα αποφάσισε μια σειρά μέτρων».

«Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις. Καλούμε σε λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Με αυτό συνδέεται για μας βεβαίως και η ελπίδα ότι πρόοδος στις προσπάθειες για και λύση του Κυπριακού θα είχε θετική επίδραση στην διαφιλονικούμενο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων» πρόσθεσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

«Αυτή είναι η θέση μας και αυτήν την θέση θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή και έναντι της Τουρκίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία, όπως δήλωσε ήδη, συνεχίσει τις γεωτρήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. 

«Μόλις τώρα αποφασίσαμε τα μέτρα. Αυτά εφαρμόζονται. Θα συνεχίσουμε πάνω σε αυτή τη βάση να κάνουμε σαφή τη στάση μας έναντι της Τουρκίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Αφήστε, κ. Μητσοτάκη

Πραγματικά εντυπωσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα δήλωσε στη Βουλή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Παραπονέθηκε ότι, ενώ βρισκόταν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αλ. Τσίπρας έκανε απρεπείς δηλώσεις εις βάρος του.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο