Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ισπανία: Προσπάθειες του Π.Σάντσεθ για σχηματισμό κυβέρνησης

ΑΜΠΕ

Σε αναζήτηση συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 10/11

Με το Podemos και άλλα περιφερειακά κόμματα, μεταξύ των οποίων τους Καταλανούς αυτονομιστές σχεδιάζει να συναντηθεί ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού στην Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ, αρχές Σεπτεμβρίου, προσκειμένου να πετύχει μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τον Ιούλιο, ο Π.Σάντσεθ -το Σοσιαλιστικό κόμμα του οποίου κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου στην Ισπανία, χωρίς όμως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία- απέτυχε δύο φορές να εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με το Podemos.

«Στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα συναντηθούμε με διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να είναι ανοικτές στο να στηρίξουν τους Σοσιαλιστές σε μία ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος είχε αποκλείσει προηγουμένως την πιθανότητα να κάνει μια ακόμα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με το Podemos, ενώ σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί τη συνεργασία άλλων κομμάτων για να κυβερνήσει. Σήμερα ανέφερε τα κόμματα των Καταλανών και των Βάσκων.

Αξίζιε να σημειωθεί ότι ο Π.Σάντσεθ έχει περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ή να προτείνει έναν άλλο υποψήφιο για τη θέση αυτή.

Αν αποτύχει και πάλι, η Ισπανία μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια