Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ρουμανία: Ο «μικρός» Όρμπαν «παραίτησε» τον… υπουργό Υγείας – Η Εκκλησία συνεχίζει να κοινωνά με το ίδιο κουταλάκι

Μάσκες, γάντια και τεστ για τον κορωνοϊό ζήτησε ο υπουργός Υγείας από τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, για να βρεθεί εκτός κυβέρνησης, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει τις μεταλήψεις με το ίδιο κουταλάκι.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Δεν υπάρχουν μάσκες και εξοπλισμός στα νοσοκομεία, πρέπει να κάνουμε τεστ για τον κορωνοϊό στους κατοίκους του Βουκουρεστίου», τόλμησε να πει ο γιατρός και υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Βόκτορ Κοστάκε για να βρεθεί στην εξώπορτα της κυβέρνησης από τον 56χρονο πρωθυπουργό Λούντοβιτς Όρμπαν, που ανέλαβε καθήκοντα το Νοέμβριο του 2019. Στο Ρουμανία έχουν καταγραφεί 905 κρούσματα και 17 θάνατοι, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει να κοινωνά με το ίδιο κουταλάκι τους πιστούς της.  

Σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος ο Όρμπαν ζήτησε από τον Κοστάκε να παραιτηθεί μετά από μια λογομαχία τους εξαιτίας των ανησυχιών του υπουργού Υγείας για την έλλειψη εξοπλισμού στα νοσοκομεία, την έλλειψη σε μάσκες και γάντια για το νοσηλευτικό προσωπικό, την ανυπαρξία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την ανακοίνωση του ιδίου του Υπουργού από τις τηλεοράσεις για να γίνουν τεστ για τον κορωνοϊό σε όλο τον πληθυσμό του Βουκουρεστίου. Η απάντηση του Όμπαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ότι… λεφτά δεν υπάρχουν. Απάντηση που φαίνεται οδήγησε στην πλήρη ρήξη των σχέσεων του Κοστάκε με τον Όρμπαν και την κυβέρνησή του.

Επισήμως οι αιτίες της παραίτησης του Κοστάκε δεν έχουν γίνει γνωστές, αφού και ο πρωθυπουργός Όρμπαν κράτησε χαμηλούς τόνους, διορίζοντας ως υπουργό Υγείας τον Νέλου Τατάρου, που ήταν βοηθός του Κοστάκε στο Υπουργείο. «Θα συνεχίσω να ενισχύω την ομάδα του υπουργείο Υγείας. Η προτεραιότητά μας είναι η αγορά εξοπλισμού για τα νοσοκομεία, για να προστατεύσουμε το προσωπικό του τομέα», τόνισε ο Όρμπαν.

Από τη στιγμή που δεν μπορούσε να φροντίσει για την υγεία των πολιτών ο αρμόδιος υπουργός τα ηνία ανέλαβε ο κλήρος, συνεχίζοντας τις μαζικές μεταλήψεις με το ίδιο κουταλάκι, όπως μετέδωσαν πολλές τηλεοράσεις, βλέποντας μάλιστα στο Κλουζ ουρές πιστών που μεταλαμβάνουν στη σειρά από ιερείς που χρησιμοποιούν μόνο ένα κουταλάκι.

«Πολλοί ιερείς δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται και δεν έχουν λάβει οδηγίες από τον Πατριάρχη και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ως συνήθως» κατάγγειλε ο Μπογκντάν Τανάσε, ο επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου της Ρουμανίας, προειδοποιώντας ότι «αυτό θα έχει συνέπειες, γιατί εάν μεταλάβεις 100 άτομα με το ίδιο κουταλάκι οι πιθανότητες διασποράς είναι μεγάλες». Στις 28 Φεβρουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας είχε εκδώσει οδηγίες επιτρέποντας στους πιστούς να χρησιμοποιήσουν ένα θέλουν δικό τους κουταλάκι για τη μετάληψη, αλλά οι υποδείξεις αυτές δεν ήταν υποχρεωτικές για τους ιερείς και τους πιστούς.  

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις