Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Π.Μοσκοβισί: Δεν επιτρέπεται να αγνοείται πως ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει πολλά

Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ προειδοποιεί να μην τεθούν πολύ σκληροί όροι στην Αθήνα, σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» στην οποία έδωσε συνέντευξη ο Π.Μοσκοβισι.

Για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα δεν χρειάζεται μόνον η κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά χρειάζονται και όλοι οι άλλοι εταίροι, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

«Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ προειδοποιεί να μην τεθούν πολύ σκληροί όροι στην Αθήνα» σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει ο Π.Μοσκοβισί, είναι βέβαιο ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος και για αυτό έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα. Ωστόσο χρειάζονται μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Ο ίδιος ευελπιστεί πως την ερχόμενη Δευτέρα θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι εφικτό, «θα πρέπει μόνον να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα σε ένα βιώσιμα σταθερό κρατικό προϋπολογισμό, μία οικονομική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ δεν επιτρέπεται να αγνοείται πως ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει πολλά με αυτή την κρίση, η ανεργία βρίσκεται σήμερα πάνω από το 20%, στη νεολαία μάλιστα πάνω από το 50% και η λιτότητα δεν μπορεί να είναι για πάντα το πρότυπο».

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, κανείς δεν τάσσεται υπέρ μίας νέας διαγραφής χρέους, καθώς αυτή δεν είναι η λύση, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να μειωθεί το χρέος, ήδη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει συμβάλει σε αυτό, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί.

Αναφορικά με τον εάν ο ESM θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα Νομισματικό Ταμείο για την Ευρώπη, ο ίδιος εκτιμά πως «δεν τίθεται θέμα δημιουργίας ενός αντίποδα για το ΔΝΤ, αλλά στο να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, δεν θεωρεί «ταμπού» τη πρόσδεση του ESM στην ευρωπαϊκή κοινοτική μέθοδο, «ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό θα απαιτούσε αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ, και αυτό σήμερα θα ήταν πολύ φιλόδοξο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια