Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι Αυστριακοί σε αναζήτηση νέου "φύρερ"

Στη δημοσκόπηση του 2007 το ποσοστό των ικανοποιημένων με τη λειτουργία της δημοκρατίας ανερχόταν στο 44%, ενώ σε αυτή του 2017 το αντίστοιχο ποσοστό συρρικνώνεται στο 32%. Φέτος δε εμφανίζεται και το 43% που θέλει για τη χώρα του έναν "ισχυρό άνδρα" και το 23% που ζητεί έναν "ισχυρό φύρερ".

Το ποσοστό που συγκέντρωσε ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στην Αυστρία (47%) μάλλον δεν ήταν καθόλου συμπτωματικό. Όπως αποκαλύπτουν τελευταίες έρευνες, 43% των ερωτηθέντων επιθυμούν πλέον την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από έναν "ισχυρό άνδρα", ενώ 23% ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ έναν ..."ισχυρό φύρερ".

Στη δημοσκόπηση του 2007 το ποσοστό των ικανοποιημένων με τη λειτουργία της δημοκρατίας ανερχόταν στο 44%, ενώ σε αυτή του 2017 το αντίστοιχο ποσοστό συρρικνώνεται στο 32%. Φέτος δε εμφανίζεται και το 43% που θέλει για τη χώρα του έναν "ισχυρό άνδρα" και το 23% που ζητεί έναν "ισχυρό φύρερ". Πριν από δέκα χρόνια, το 61% των ερωτηθέντων αποδοκίμαζε τη λύση του "ισχυρού άνδρα", ενώ οι υποστηρικτές του "φύρερ" περιορίζονταν στο 14%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τη λειτουργία της δημοκρατίας συνδέεται και με το ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες έχουν την αίσθηση πως δεν επηρεάζουν τις δραστηριότητες της κυβέρνησης, καθώς και με το γεγονός ότι η αίσθηση ανασφάλειας έχει αυξηθεί από το 2007 μέχρι σήμερα.

Η επιθυμία των πολιτών για "περισσότερο νόμο και τάξη" φέρεται επίσης να έχει αυξηθεί, από το 53% που καταγραφόταν στη δημοσκόπηση του 2007 σε 61% σήμερα. Σύμφωνα, τέλος, με τη φετινή μέτρηση, ένας στους τρεις Αυστριακούς εκτιμά πλέον ότι ο εθνικοσοσιαλισμός είχε αρνητικές αλλά και θετικές επιπτώσεις.

Δείτε όλα τα σχόλια