Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το τέλος του δόγματος Βρανίτσκι

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPOe) δεν αποκλείει πλέον για λόγους αρχής μια κυβερνητική συμμαχία με τους ακροδεξιούς του FPOe

Οι περισσότεροι περίμεναν ότι το ταμπού θα σπάσει. Το μόνο που είχε ενδιαφέρον ήταν το πότε και το πώς. Και την απάντηση την έδωσε αυτή την εβδομάδα ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν: Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPOe) δεν αποκλείει πλέον για λόγους αρχής μια κυβερνητική συμμαχία με τους ακροδεξιούς του FPOe. Και ουσιαστικά καταργεί μετά από 30 χρόνια το δόγμα Βρανίτσκι -“ποτέ συνεργασία με την Ακροδεξιά”-, παρουσιάζοντας έναν κατάλογο κριτηρίων. Όποιο κόμμα τα πληροί μπορεί να γίνει κυβερνητικός εταίρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Η συζήτηση εντός του κόμματος μαινόταν εδώ και εβδομάδες και στο τραπέζι είχαν πέσει πολλές και διαφορετικές προτάσεις για τον επανακαθορισμό των σχέσεων με το FPOe. Άλλος πρότεινε να ερωτηθούν τα μέλη του κόμματος πριν από τις εκλογές, άλλος να γίνει ψηφοφορία στην περίπτωση που είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, κάποιοι άλλοι πάλι ήθελαν το άνοιγμα προς τους ακροδεξιούς χωρίς να ρωτηθεί η βάση. Ήδη στο κρατίδιο του Μπούργκενλαντ συγκυβερνά εδώ και δύο χρόνια ο σοσιαλδημοκράτης Χανς Νισλ με το FPOe και δηλώνει πολύ ικανοποιημένος με τη συνεργασία. Θα ήθελε, λοιπόν, μια ανάλογη συνεργασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εκτιμώντας πως είναι μια πραγματική εναλλακτική στον αιώνιο μεγάλο συνασπισμό με τους “εκνευριστικούς” δεξιούς του Λαϊκού Κόμματος (OeVP). Με τους οποίους αυτή τη στιγμή κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί στην Αυστρία.

Άλλωστε, και ο πρόεδρος του FPOe Χάιντς Στράχε, που εδώ και καιρό γκρινιάζει επειδή τον “απομονώνουν” οι σοσιαλδημοκράτες, δεν κρύβει ότι θα τους προτιμούσε από τους συντηρητικούς. Κι από τότε που το Λαϊκό Κόμμα υπό τον νέο ηγέτη του Σεμπάστιαν Κουρτς - πιο δεξιός πεθαίνεις- αποφάσισε να εγκαταλείψει τον μεγάλο συνασπισμό, με αποτέλεσμα να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, έχει αυξηθεί η πίεση σε όλους να ξεκαθαρίσουν με ποιον θα παν και ποιον θ’ αφήσουν.

Η λύση που επέλεξαν οι σοσιαλδημοκράτες χαρακτηρίζεται από μεγάλη... ελαστικότητα, αν και ο πρόεδρός τους εκτιμά ότι “σήμερα” δεν είναι εφικτή μια συμμαχία με το FPOe. Ο κατάλογος των κριτηρίων που συνέταξαν απευθύνεται σε όλους τους δυνάμει εταίρους, ενώ στο τέλος για την επιλογή κυβερνητικού εταίρου μετά τις εκλογές θα αποφανθεί η βάση του κόμματος. Σύμφωνα με τον κατάλογο θα πρέπει ο δυνάμει εταίρος να δηλώνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να αποδέχεται τον σαφή προσανατολισμό της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική ασφάλεια, την ισότητα των φύλων, την παιδεία και την “ελευθερία της τέχνης”. Αυτά τα κριτήρια είναι πολύ γενικά και θα μπορούσαν να χωρέσουν τους ακροδεξιούς εάν αποφασίσουν να βάλουν νερό στο κρασί τους. Ωστόσο, οι σοσιαλδημοκράτες κατεβαίνουν σ’ αυτές τις εκλογές, δηλώνοντας ότι σκοπεύουν με τον όποιον εταίρο τους να επιβάλλουν κατώτατο -και αφορολόγητο- μισθό 1.500 ευρώ, καθώς και να επαναφέρουν τον φόρο κληρονομιάς. Κάτι με το οποίο είναι αδύνατο να συμφωνήσουν οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος - και δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδεχτεί το FPOe.

Επιμέλεια: Κάκη Μπαλή

 

Δείτε όλα τα σχόλια