Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αψιμαχίες στη Βαρκελώνη και απειλές για άρθρο 155 και... ερπύστριες

Εθνική επέτειο σε κατάσταση διχασμού περνά η Ισπανία με τις πρώτες αψιμαχίες ανάμεσα σε διαδηλωτές στη Βαρκελώνη να υπογραμμίζουν την ανάγκη διαλόγου και συμφιλίωσης.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

“Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι δεν θα είναι αναγκαία η χρήση του στρατού, παρόλο που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στηρίζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας στην Καταλωνία... Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει την υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και θα κάνουν ότι τις διατάξει η κυβέρνηση της χώρας, που είναι και η συνταγματική κυβέρνηση”, τόνισε η υπουργός Αμύνης Κοσπεδάλ στην δημόσια τηλεόραση λίγο πριν ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση στη Μαδρίτη για την εθνική επέτειο της Ισπανίας, προκαλώντας την οργή των δημοκρατικών πολιτών για την προσπάθεια κατασκευής του εσωτερικού εχθρού στα πρόσωπα των ειρηνικών Καταλανών.

Σε αντίθεση με τις προκλητικές δηλώσεις της υπουργού Αμύνης ο υπουργός Εξωτερικών Ντάστις υπογράμμισε ότι ο Πουιχδεμόντ δεν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αλλά θα πρέπει να το διευκρινίσει στην ισπανική κυβέρνηση”, γεγονός που δείχνει ότι και στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Μαδρίτης υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και... αποχρώσεις.

Εθνική και... αντεθνική επέτειος

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι και ο βασιλιάς Φελίπε υπογράμμισαν ότι η επέτειος, που αναφέρεται στην ανακάλυψη της Αμερικής το 1492, έκανε “περήφανους τους Ισπανούς”, απαντώντας εμμέσως στον πρόεδρο της Καταλωνίας.

Εκατό περίπου από τους 950 δήμους της Καταλωνίας, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλοι δήμοι της Μπανταλόνα, της Χιρόνα και της Μανρέσα, άνοιξαν “γιατί δεν έχουμε τίποτα να γιορτάσουμε”, όπως τόνισαν οι δήμαρχοι τους που ανήκουν στα δύο μεγαλύτερα αποσχιστικά κόμματα.

Στο κέντρο της Βαρκελώνης όμως η οργάνωση Societat Civil Catalana, που στηρίζεται από το Λαϊκό Κόμμα και τους “Πολίτες”, πραγματοποίησε σήμερα νέα διαδήλωση, με την τοπική αστυνομία να μιλά για 65 χιλιάδες άτομα, υπογραμμίζοντας την “αποφασιστικότητα των δημοκρατικών πολιτών εναντίον των έξαλλων πραξικοπηματιών. Πριν από μερικές ημέρες ο Πουιχδεμόντ μας έβλαψε με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Στο τέλος του τρέμουν τα χέρια και τα πόδια και η μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας περιορίστηκε σε μια συγχυσμένη παντομίμα, που μοιάζει περισσότερο ότι ανήκει σε μια αυλή σχολείου παρά σε ένα κοινοβούλιο”. “Δεν είμαστε φασίστες, είμαστε Ισπανοί”, φώναζαν διαρκώς απευθυνόμενοι στην τοπική δημόσια τηλεόραση TVE και το Catalunya Radio, εκτιμώντας ότι τους παρουσιάζει ως ακροδεξιούς.

Μετά το τέλος της διαδήλωσης των “ενωτικών” της Societat Civil Catalana δύο μικρές ομάδες συγκρούστηκαν στην Πλατεία της Καταλωνίας ρίχνοντας καρέκλες η μία στην άλλη και χρειάστηκε η επέμβαση της δημοτικής αστυνομίας για να σταματήσει τη συμπλοκή, Στη Ράμπλα τουλάχιστον 300 άτομα φώναζαν συνθήματα εναντίον της Αστυνομίας της Καταλωνίας, που αποχώρησε αποφεύγοντας εντάσεις, ενώ μικρή ομάδα 150 νεοναζιστών έκανε δική της συγκέντρωση σε αρκετή απόσταση στην Πλατεία της Ισπανίας καίγοντας σημαίες της Καταλωνίας και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της τοπικής αστυνομίας και των προσφύγων. Η Αστυνομία της Καταλωνίας σταμάτησε νωρίς το πρωί δεκαπέντε φασίστες που είχαν σημαίες με απαγορευμένα σύμβολα της δικτατορίας και όπλα, που κατασχέθηκαν.

Από την πλευρά τους οι μεγάλες εθνικιστικές οργανώσεις που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας δεν αποκλείουν τη διοργάνωση μιας νέας γενικής απεργίας στην Καταλωνία “εάν δεν ακουστεί η φωνή του λαού για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας”, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Omnium Cultural, ενώ στελέχη από πολλές οργανώσεις δηλώνουν πρόθυμα να οργανώσουν όσα “δημοψηφίσματα χρειαστεί”.

Οι σοσιαλιστές υπέρ της εφαρμογής του άρθρου 155

Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ από τη μικρή οθόνη της LaSexta τόνισε ότι “θα στηρίζουμε την εφαρμογή του άρθρου 155”, ενώ από τις συχνότητες της Cadena Ser έριξε την ευθύνη για την πιθανή εφαρμογή του άρθρου 155 στον πρόεδρο της Καταλωνίας Πουιχδεμόντ, εάν δεν έχει αποκηρύξει έως τη Δευτέρα το πρωί την ανεξαρτησία. ¨Κανείς δεν θέλει να εφαρμόσει το άρθρο 155, εκτός από τον Ριβέρα [τον ηγέτη των “Πολιτών”], αλλά μου φαίνεται ότι αυτός που το θέλει είναι ο Πουιχδεμόντ”, τόνισε ο Σάντσεθ, ζητώντας από τον πρόεδρο της Καταλωνίας “να είναι ξεκάθαρος, υπεύθυνος και γενναιόδωρος”. Για τον Σάντσεθ “εάν ο Πουιδεχόντ πει ότι δεν ανακήρυξε την ανεξαρτησία θα ξεκινήσουμε το διάλογο”, προειδοποιώντας ότι δεν έδωσε “λευκό χαρτί στον Ραχόι για να εφαρμόσει το άρθρο 155”, που αναστέλλει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Καταλωνίας. Ο ηγέτης των σοσιαλιστών φαίνεται να έχει την ψευδαίσθηση ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση που συμφώνησε με τον Ραχόι για την αναγνώριση της Ισπανίας ως χώρα με διαφορετικούς λαούς, την ταυτότητα της Καταλωνίας και κάποιες παραχωρήσεις στην αυτοδιοίκηση, την οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την γλώσσα θα είναι αρκετά για να υπαναχωρήσουν οι Καταλανοί εθνικιστές.

Human Rights Watch: Υπερβολική η αστυνομική βία

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) κατήγγειλε τον “υπερβολική χρήση δύναμης” από την εθνική αστυνομία και την Γκουάρδια Θιβίλ κατά τη διάρκεια των αστυνομικών εφόδων για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου. Η γνωστή οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε και ανεξάρτητη έρευνα από διεθνείς ειδικούς. “Η αστυνομία μπορεί να είχε με το πλευρό της το νόμο για να εφαρμόσει μια δικαστική απόφαση, αλλά δεν είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών”, τόνισε ο Πάτρικ Ραζ, ο υπεύθυνος της οργάνωσης για τη Δυτική Ευρώπη, καταδικάζοντας την χρήση των γκλομπς εναντίον ατόμων που κάνουν παθητική αντίσταση.

Φυγή εταιρειών και... λογαριασμών

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η φυγή των εταιρειών και των καταθετών από την Καταλωνία, παρόλο που οι ρυθμοί μειώθηκαν μετά την υπαναχώρηση του Πουιχδεμόντ. Οι καταθέσεις στην Καταλωνία έφθαναν τα 180 δισ. το πρώτο τρίμηνο, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται η φυγή των καταθετών σε άλλα μέρη της Ισπανίας και κυρίως στη γειτονική Αραγονία με αρκετούς καταθέτες να αλλάζουν μόνο τη διεύθυνση των λογαριασμών τους εκτός Καταλωνίας, για να διασφαλίσουν την αξία τους σε ευρώ σε περίπτωση που η ανεξαρτησία οδηγήσει στην εξώπορτα της ευρωζώνης. Το γεγονός ότι η δεύτερη σε ενεργητικό ισπανική τράπεζα και μεγαλύτερη της Καταλωνίας Caixabank, που διαθέτει καταθέσεις 60 δισ. ευρώ μετέφερε την έδρα της εκτός Καταλωνίας τροφοδότησε τις ανησυχίες των καταθετών.  

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η μάχη της επόμενης ημέρας

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ψήφο των πολιτών με τη δέσμευση να υλοποιήσει τη συμφωνία που η απερχόμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει έναν μήνα πριν με τους δανειστές, να κλείσει τον κύκλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο