Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γκάμπριελ εναντίον Σουλτς: Βγήκαν τα μαχαίρια στους Σοσιαλδημοκράτες

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Και τι δεν του έσυρε... Κατηγόρησε τον ηγέτη του κόμματός του για "ασέβεια", για "αθέτηση υποσχέσεων" και για "έλλειψη εκτίμησης" ως προς το έργο του στο υπουργείο

Μετά την Άνγκελα Μέρκελ ήλθε η σειρά του Μάρτιν Σουλτς να γίνει στόχος έντονων επικρίσεων για την προγραμματική συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Οι επιθέσεις πέτυχαν τελικά την απόσυρση της υποψηφιότητας του ηγέτη του SPD για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

"Οι προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος" σημείωσε ο Σουλτς στη γραπτή δήλωση με την οποία ανακοίνωσε χθες το απόγευμα την απόσυρση του ενδιαφέροντός του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

"Βλέπω, λόγω της εσωκομματικής συζήτησης γύρω από το πρόσωπό μου, να κινδυνεύει η επιτυχία στην εσωκομματική ψηφοφορία" για την επικύρωση της συμμετοχής του SPD στον νέο μεγάλο συνασπισμό, πρόσθεσε αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα των μελών του κόμματος. Και έκλεισε την επιστολή του εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφασή του θα κλείσει τον κύκλο των "προσωπικών αντιπαραθέσεων" στο κόμμα.

Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, στις οποίες αναφερόταν αφορούσαν κυρίως την επίθεση που είχε εξαπολύσει νωρίτερα εναντίον του ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Και τι δεν του έσυρε... Κατηγόρησε τον ηγέτη του κόμματός του για "ασέβεια", για "αθέτηση υποσχέσεων" και για "έλλειψη εκτίμησης" ως προς το έργο του στο υπουργείο.

"Είναι σαφές ότι λυπάμαι για το γεγονός ότι η δημόσια εκτίμηση του έργου μου δεν ενδιαφέρει καθόλου τη νέα ηγεσία" σχολίασε ο Γκάμπριελ αναφερόμενος στην εξαιρετικά υψηλή δημοτικότητά του και στα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που εμφανίζει το 70% των πολιτών να επιθυμούν την παραμονή του στο υπουργείο Εξωτερικών.

"Αυτό που μένει είναι μόνο η θλίψη για το πόση ασέβεια διέπει πλέον τη συμπεριφορά μεταξύ μας στο SPD και για το πόσο λίγο μετράει ο λόγος που δίνει κανείς" συνέχισε αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε εξασφαλίσει δεσμεύσεις για παραμονή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος ο Σουλτς είχε άλλωστε δηλώσει δημοσίως ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Η επίθεση του Γκάμπριελ δεν ήταν η μοναδική. Ο επικεφαλής του SPD στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία Μίχαελ Γκρόσεκ σημείωσε ότι "τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας" για το κόμμα του. "Δεν μπορούμε να το σπρώξουμε αυτό κάτω από το χαλί" δήλωσε.

Το SPD υποδέχτηκε ευνοϊκά την απόφαση του Σουλτς να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Κάποιοι άλλοι ωστόσο είδαν στην κίνηση μια ακόμη ένδειξη για το πόσο σαθρές είναι οι βάσεις του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

"Θα ήταν καλύτερα αν ο Σουλτς είχε καταλήξει στην ορθή απόφασή του μόνος του και όχι κάτω από πιέσεις" υπογράμμισε η Σάρα Βάγκενκνεχτ από την Αριστερά (Die Linke). "Ο νέος μεγάλος συνασπισμός αποδιαρθρώνεται προτού καν γίνει κυβέρνηση" σημείωσε με αρκετή κακεντρέχεια και ο Μάρκο Μπούσμαν από το φιλελεύθερο FDP.

Δείτε όλα τα σχόλια