Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πορτογαλία: Η χώρα που προτιμά «να θεραπεύει, παρά να τιμωρεί»

Από τα τέλη του 2018 μέχρι τις αρχές του 2019, δύο σταθερές εγκαταστάσεις και μια κινητή μονάδα θα δημιουργηθούν σε συνοικίες της πορτογαλικής πρωτεύουσας όπου καταναλωτές κάνουν χρήση ναρκωτικών με ένεση μέσα στον δρόμο, σε συνθήκες ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία τους

Σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που αποποινικοποίησε τη χρήση κάθε είδους ναρκωτικών με στόχο «να θεραπεύει μάλλον παρά να τιμωρεί», η Πορτογαλία θα αποκτήσει τις πρώτες αίθουσες προορισμένες για ενέσιμη χρήση ναρκωτικών για να βοηθήσει τους τοξικομανείς που υποτροπίασαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η απόφαση αυτή αποτελεί «ένα βήμα παραπάνω στο πλαίσιο μιας πολιτικής που έχει στεφθεί με επιτυχία και η οποία έγκειται στο να βλέπουμε τους τοξικομανείς όχι ως εγκληματίες, αλλά ως ανθρώπινα όντα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε σήμερα εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο δήμαρχος της Λισαβόνας, ο σοσιαλιστής Φερνάντο Μεντίνα, στη διάρκεια της παρουσίασης αυτών των «προγραμμάτων χρήσης με επίβλεψη».

Από τα τέλη του 2018 μέχρι τις αρχές του 2019, δύο σταθερές εγκαταστάσεις και μια κινητή μονάδα θα δημιουργηθούν σε συνοικίες της πορτογαλικής πρωτεύουσας όπου καταναλωτές κάνουν χρήση ναρκωτικών με ένεση μέσα στον δρόμο, σε συνθήκες ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία τους.

Παρά τα «συνολικά θετικά» αποτελέσματα των μέτρων που εφαρμόσθηκαν μετά την αποποινικοποίηση του 2001, «διαπιστώνουμε μια νέα άνοδο της κατανάλωσης στους κόλπους ενός ιδιαίτερα ευάλωτου τμήματος του πληθυσμού», εξηγεί ο Ζοάο Γκουλάο, πρόεδρος της Υπηρεσίας Παρέμβασης στις Συμπεριφορές Εθισμού και τις Εξαρτήσεις (SICAD), που επιβλέπει την πολιτική του αγώνα κατά της τοξικομανίας στην Πορτογαλία.

«Πρόκειται κυρίως για πρώην καταναλωτές ηρωίνης που υποτροπίασαν στη διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2011, προκαλώντας κυρίως ποσοστό ανεργίας ρεκόρ, διευκρινίζει.

Χίλιοι τετρακόσιοι χρήστες

Σύμφωνα με τη διάγνωση που προυσίασαν χθες τα ινστιτούτα που έρχονται καθημερινά σε επαφή μ' αυτούς του περιθωριοποιημένους πληθυσμούς, οι αίθουσες κατανάλωσης ναρκωτικών με επίβλεψη θα απευθύνονται σε περίπου 1.400 χρήστες, το 80% των οποίων είναι άνδρες και έχουν μέση ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών.

Η Πορτογαλία θα ακολουθήσει έτσι το παράδειγμα μιας δεκαριάς χωρών σ' όλον τον κόσμο, οι περισσότερες στην Ευρώπη, στις οποίες υπάρχουν ήδη χώροι για ενέσιμη χρήση ναρκωτικών με επίβλεψη.

«Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε ταυτόχρονα τους καταναλωτές και τις τοπικές κοινότητες», οι οποίες ζητούν αυτού του τύπου τις υποδομές «επειδή δεν θέλουν πια να βλέπουν ανθρώπους να κάνουν ένεση μπροστά στην πόρτα τους», διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Ρικάρντο Ρόμπλες που είναι αρμόδιος για την εκπαίδευση και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Μετά τον νόμο περί αποποινικοποίησης του 2001, η κατανάλωση ναρκωτικών παραμένει απαγορευμένη στην Πορτογαλία, όμως δεν αποτελεί πλέον έγκλημα για το οποίο προβλέπονται δικαστικές διώξεις. Οι καταναλωτές που τίθενται υπό κράτηση από την αστυνομία οφείλουν να εμφανίζονται ενώπιον «επιτροπών για την αποτροπή της τοξικομανίας» που, υπό την κηδεμονία του υπουργείου Υγείας και αποτελούμενες από ψυχολόγους, νομικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, έχουν ως αποστολή να δίνουν μια απάντηση προσαρμοσμένη σε κάθε ένα πρόσωπο ξεχωριστά, είτε πρόκειται για ευκαιριακό καταναλωτή είτε για προβληματικό τοξικομανή.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο