Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έκκληση της ΕΕ για «αυτοσυγκράτηση» μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σ.Αραβία

ΑΜΠΕ

«Είναι σημαντικό να εγκαθιδρυθούν με σαφήνεια τα γεγονότα και να προσδιοριστεί σε ποιον ανήκει η ευθύνη για την επίθεση. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φ.Μογκερίνι

Σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» όλων κάλεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης για την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένης, οι οποίοι σύμφωνα με δειθνή μέσα ενημερώσης σχετίζονται άμεσα με το Ιράν.

«Η χθεσινή επίθεση από drone εναντίον δύο πετρελαϊκών εγκασταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία συνιστά μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοτνας ότι «την ώρα που οι εντάσεις στην περιοχή επιδεινώνονται, αυτή η επίθεση θέτει σε κίνδυνο την τρέχουσα εργασία αποκλιμάκωσης και διαλόγου».

Παράλληλα, η ίδια πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να εγκαθιδρυθούν με σαφήνεια τα γεγονότα και να προσδιοριστεί σε ποιον ανήκει η ευθύνη για την λυπηρή αυτή επίθεση. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση».

Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε σήμερα στα ύψη μετά την επίθεση εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, η οποία προκάλεσε την απότομη μείωση του εφοδιασμού του κόσμου σε μαύρο χρυσό, εγείροντας φόβους για μια στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν πυρκαγιές στη μονάδα της Αμπκάικ, της μεγαλύτερης για την επεξεργασία πετρελαίου στον κόσμο και στις εγκαταστάσεις της Χουράις.

Οι Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και που πολεμούν εδώ και πέντε χρόνια εναντίον ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του Ριάντ, ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις