Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΗΠΑ: Ρεκόρ αιτήσεων επιδόματος ανεργίας

ΑΜΠΕ

Οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.001.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 3,28 εκατ. για την εβδομάδα που έληξε στις 21/3, «συνθλίβοντας» το προηγούμενο ρεκόρ των 695.000 αιτήσεων, το 1982, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας

Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού «φρέναραν» απότομα την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, προκαλώντας πρωτοφανές κύμα απολύσεων.

«Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, η αύξηση στις νέες αιτήσεις οφείλεται στον αντίκτυπο της COVID-19», ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Η έκθεση με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που σήμερα δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ προσέφερε τα πλέον ξεκάθαρα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον καταστροφικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) έλαβε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο κατέληξε σε πακέτο μέτρων στήριξης που ανέρχεται στο ύψος-ρεκόρ των 2 τρι. δολαρίων.

Οικονομολόγοι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση καθώς οι εβδομαδιαίες αιτήσεις είναι ο πιο έγκαιρος δείκτης για την αγορά εργασίας.

Οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.001.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 3,28 εκατ. για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, συνθλίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 695.000 αιτήσεων που σημειώθηκε το 1982, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, οι κυβερνήτες τουλάχιστον 18 πολιτειών, που αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό του πληθυσμού της χώρας, έχουν δώσει εντολή στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμένουν σπίτι.

Επίσης έχει δοθεί εντολή για αναστολή λειτουργίας σε επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, περίπου το 1/5 του εργατικού δυναμικού τελεί υπό καθεστώς αποκλεισμού (lockdown).

«Οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν τον Μάρτιο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's στην Πενσιλβάνια Μαρκ Ζάντι. προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές για απολυμένους εργαζομένους που δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να το κάνουν ταυτόχρονα. Τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανόν να έχουμε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις